I begyndelsen af det nye år bliver Pernille Ring Pedersen mor for første gang. Og der er ingen smalle steder, når den 29-årige pædagogiske assistent shopper barnevogn og baby-udstyr.

”Vores søn skal ikke mangle noget,” siger hun og pointerer, at en af grundene til, at der sagtens er råd til den lille ny, er den fejl på lønsedlen, som hun opdagede for et par år siden.

Vi var 18 pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere på specialskolen, som aldrig havde fået det tillæg. Vores arbejdsgiver Vejen Kommune havde ikke været opmærksom på, at vi havde krav på et tillæg

Pernille Ring Pedersen

Pernille Ring Pedersen arbejder som pædagogisk assistent på en specialskole i den sydjyske kommune Vejen. Som nyvalgt FOA-tillidsrepræsentant kom hun på kursus i, hvordan overenskomsten på området er skruet sammen.

Til bunds i sagen

5 ting du skal tjekke på din lønseddel

”I overenskomsten fremgik det, at vi har ret til at få et specialtillæg på 12.900 kr. for at arbejde på en specialskole med børn med forskellige diagnoser og udfordringer. Jeg tjekkede min lønseddel og undrede mig, for der var ikke noget specialtillæg,” fortæller hun.

Efter kurset kontaktede hun FOA Vest i Esbjerg, og sammen kom de til bunds i sagen.

”Vi var 18 pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere på specialskolen, som aldrig havde fået det tillæg. Vores arbejdsgiver Vejen Kommune havde ikke været opmærksom på, at vi havde krav på et tillæg,” fortæller Pernille.

Det var først, da hun lavede et løntjek, at fejlen blev afsløret.

Kan mærkes hver måned

Forglemmelsen kostede Vejen Kommune det nette beløb af 360.000 kr. Pengene skulle fordeles blandt kollegerne afhængig af, hvor længe de havde været ansat. Og samtidig blev der rettet op på fejlen, så tillægget nu automatisk lægges oven i grundlønnen for Pernille Ring Pedersen og hendes kolleger. ’

Pernille får 1.354,55 kroner hver måned brutto i specialtillæg, fremgår det af hendes lønseddel.

”Det er gode penge, der kan mærkes hver måned. Og så viser det, hvor vigtigt det er at have tjek på lønsedlen og overenskomsten,” fastslår hun.

Jeg synes, at det er megaærgerligt og uforståeligt, at nogle kolleger vælger at stå udenfor vores fagforening. De er omfattet af overenskomsten og får alle goderne. At tro, at jeg ville forhandle for ikke-medlemmer, var naivt

Pernille Ring Pedersen

Med fagforening og TR i ryggen

FOA Vest og Pernille Ring Pedersen fik forhandlet med Vejen Kommune, så alle FOA-medlemmer fik udbetalt de manglende lønkroner. De kolleger, der ikke var medlem af FOA, måtte selv til forhandlingsbordet – og det frustrerede dem.

”Jeg synes, at det er megaærgerligt og uforståeligt, at nogle kolleger vælger at stå udenfor vores fagforening. De er omfattet af overenskomsten og får alle goderne. At tro, at jeg ville forhandle for ikke-medlemmer, var naivt,” konstaterer hun.

I dag er hun stolt over, at to af kollegerne har meldt sig ind i FOA, fordi de fik øjnene op for værdien af at have en tillidsrepræsentant og fagforening i ryggen.

Find din OK-fagforening

Meld jer ind, unge

”Jeg er vildt glad for lige at være blevet genvalgt som tillidsrepræsentant. Og selvom jeg ikke skal lyde som en missionær, ville jeg ønske at flere unge opdagede, hvor vigtigt det er at være med i en fagforening og tjekke sin løn og overenskomst”, siger hun.

Pernille Ring Pedersen er også bekymret for, hvordan det bliver at arbejde i den offentlige sektor i fremtiden, hvis de unge vender ryggen til fagforeningerne.

”Hvis vi bliver færre i det faglige fællesskab til at råbe op om løn- og arbejdsvilkår, bliver det lederne og regnedrengene, der tager styringen i den offentlige sektor – og det bliver ikke sjovt,” mener hun.

De unge skal bare prikke deres tillidsrepræsentant på skulderen og spørge om råd. Eller selv stille op. Jeg var midt i tyverne, da jeg blev tillidsrepræsentant, og jeg har bare lært så meget og drømmer om en gang at blive fællestillidsrepræsentant

Pernille Ring PederseN

Prik til os og spørg om råd

Derfor er hun også glad for at dele sin historie om løntjek. Den viser, at det altid kan betale sig at være med i et fagligt fællesskab, understreger hun.

”De unge skal bare prikke deres tillidsrepræsentant på skulderen og spørge om råd. Eller selv stille op. Jeg var midt i tyverne, da jeg blev tillidsrepræsentant, og jeg har bare lært så meget og drømmer om en gang at blive fællestillidsrepræsentant,” siger Pernille Ring Pedersen.

”Men først efter barselsorloven,” griner hun.

Fakta / Det opdagede Pernille:

Specialtillægget er på 12.900 kr. pr hoved.

Det udbetales til medarbejderne uanset anciennitet og antal arbejdstimer.

Specialtillægget gælder på Specialområdet. Pernille arbejder på Østerbycenteret i Vejen, hvor der er 95 specialbørn. Derfor er de ansatte pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere på skolen berettiget til tillægget.