Kasper Engelhardt Gottlieb troede næsten ikke sine egne øjne, da han for et års tid siden gik på netbank for at tjekke, at lønnen som VVS-lærling var gået ind på kontoen.

Udover min almindelige løn var der sat godt 42.000 kroner ekstra ind på kontoen. Efter skat. Det er rigtig mange penge, når man er lærling

Kasper Engelhardt Gottlieb

”Udover min almindelige løn var der sat godt 42.000 kroner ekstra ind på kontoen. Efter skat. Det er rigtig mange penge, når man er lærling,” siger den 22-årige VVS’er fra Dianalund på Midtsjælland.

Som 18-årig kom han i lære som blikkenslager i et sjællandsk firma, men forholdet mellem ham og mesteren fungerede ikke optimalt. Derfor fandt han midtvejs i uddannelsen en læreplads i et nyt firma. 

”Da jeg skiftede læreplads og fik min første løn, undrede det mig, at jeg fik meget mere udbetalt. Jeg spurgte min nye arbejdsgiver, om det var en fejl, at jeg fik så høj løn, for jeg synes ikke, at det passede nogle steder. Men min mester sagde, at jeg fik præcis den minimumssats, som jeg var berettiget til,” fortæller han.

Fik hjælp af den lokale afdeling i Blik og Rør

Kasper Engelhardt Gottlieb tjekkede lønsedlerne fra den gamle mester og fik snakket med VVS-kammeraterne fra Roskilde Tekniske Skole, der var lige så langt i uddannelsen. Alle var på samme løntrin og havde været det et stykke tid.

Så kontaktede Kasper Gottlieb den lokale afdeling af sin fagforening Blik og Rør, der tjekkede alle hans lønsedler fra læretiden igennem.

”Det viste sig, at min lærlingeløn i det første firma ikke var blevet løftet automatisk, så jeg havde været indplaceret på et forkert løntrin. Derfor havde jeg fået lavere sats, end jeg var berettiget til. Og det betød også, at jeg ikke fik de procentsatser på fritvalgskontoen, som jeg var berettiget til. Hvis man er bagud med cirka en tyver i timen, bliver det hurtigt til en mindre formue,” siger han.

Han var lidt flov, og det var tydeligt, at firmaet bare ikke kendte reglerne for lønindplacering. Så der var ingen problemer med at få udbetalt de lønkroner, som jeg havde til gode efter de cirka to år, hvor jeg var på det forkerte løntrin

Kasper Gottlieb

Sammen med Blik og Rørs faglige konsulent Stig Stærk Larsen kontaktede han sin tidligere arbejdsgiver, der blankt erkendte, at der var sket en fejl.

”Han var lidt flov, og det var tydeligt, at firmaet bare ikke kendte reglerne for lønindplacering. Så der var ingen problemer med at få udbetalt de lønkroner, som jeg havde til gode efter de cirka to år, hvor jeg var på det forkerte løntrin,” fastslår Kasper Gottlieb.

I dag har han svendebrevet i hus, og sagen har lært ham at være mere opmærksom på, hvad han får udbetalt i løn.

Har styr på overenskomsten

”For at være helt ærlig tjekker jeg ikke min lønseddel hver eneste gang. Men jeg tjekker den indimellem og har styr på, hvad jeg har krav på i overenskomsten. Og hvis jeg er i tvivl om noget, ved jeg også, at det betaler sig at kontakte Blik og Rør. De regner tingene ud for dig og giver også gode råd omkring ferie, pension og alt mulig andet,” siger han.

Her i vinter skal jeg ikke have et stykke værktøj i hænderne men styrketræne og sidde i en cykelsadel. Det glæder jeg mig vildt til. Også fordi jeg har job, når jeg kommer hjem igen,

Kasper GoTTLIEb

En del af de penge, som røg ind på Kasper Gottliebs konto, blev brugt på cykeludstyr. Som passioneret cykelrytter både på mountainbike og landevej gav de ekstra kroner mulighed for at investere i mere gear til hans cykler. Og nu er han på vej til Lanzarote i Spanien i et halvt år for at forfølge drømmen om at blive professionel cykelrytter.

”Her i vinter skal jeg ikke have et stykke værktøj i hænderne men styrketræne og sidde i en cykelsadel. Det glæder jeg mig vildt til. Også fordi jeg har job, når jeg kommer hjem igen,” siger han.