Hvad der er sparet, er som bekendt tjent. Og hvis der er noget, de fleste af os er vilde med, så er det et godt tilbud.

Derfor er Black Friday en dag, hvor rigtig mange ser frem til at gøre et godt køb. Og med coronavirussen, der lurer omkring os, så vil flere nok vælge at flytte deres shopping online.

En af de butikker, som står på spring for at kapre nye kunder på Black Friday, er Amazon, guldkalven for verdenshistoriens rigeste mand, Jeff Bezos. Amazon, der med sine lyssky forretningsmetoder og horrible forhold for medarbejderne, netop har indtaget det svenske marked, og står klar til at sende varer i rutefart over Øresund.

Arbejder man på gulvet hos Amazon, har man ikke blot en hverdag, der er så tidspresset, at flere fortæller, at de må tisse i en flaske, fordi der ikke er tid til at nå på toilettet. Man får hverken løn under sygdom eller barsel. Og der er flere historier med tidligere medarbejdere, som er blevet ladt i stikken med en arbejdsskade.

Lizette risgaard

Bagsiden af Amazon succes er ikke køn

Men her skal vi som forbrugere være lidt på vagt. For det er ikke kønt, når man undersøger bagsiden af Amazons succes.

Virksomheden bryster sig ganske vist af at være et innovativt fyrtårn. Men der er altså ikke noget nyt i, at man kan få et forspring på markedet, hvis bare man ser stort på alt, hvad der hedder anstændige arbejdsforhold.

Arbejder man på gulvet hos Amazon, har man ikke blot en hverdag, der er så tidspresset, at flere fortæller, at de må tisse i en flaske, fordi der ikke er tid til at nå på toilettet.

Man får hverken løn under sygdom eller barsel. Og der er flere historier med tidligere medarbejdere, som er blevet ladt i stikken med en arbejdsskade.

Misbruger sin position: Gør alt for IKKE at betale skat

Men det stopper ikke der. Amazon er, udover notorisk at gøre alt for at undgå at betale skat, også berygtet for sine forretningsmetoder. Bla går de aktivt efter at køre konkurrenter i sænk ved at underbyde dem.

Det har man nu gjort i så voldsom grad, at Margrete Vestager, gennem sit virke som konkurrencekommissær i EU, har åbnet en sag mod virksomheden for at misbruge sin dominerende position på ulovlig vis.

Amazons indtog i Sverige er derfor startskuddet på et ræs mod bunden, hvor virksomheder konkurrerer og tjener kassen på at smide medarbejdere under bussen. Et pres, som vi alle sammen bør tage meget alvorligt – ellers risikerer vi selv en dag at stå med håret i postkassen.

Overenskomster er et vigtigt skjold

Ansvaret ligger dog ikke alene hos os som forbrugere. I fagbevægelsen kæmper vi hver eneste dag for, at alle lønmodtagere – også dem, der ikke er medlem – oplever forbedringer i arbejdslivet.

I Danmark er overenskomsten nemlig vores skjold. Det er regler som fagforeninger aftaler med arbejdsgiverne

Lizette Risgaard

Det er fagforeningerne, som lægger arm, strejker, forhandler og hårdnakket insisterer på anstændighed. Og det fortsætter vi selvfølgelig med. Uanset om det er verdens rigeste mand, der banker på vores lands grænser med uhumske arbejdsmetoder.

I Danmark er overenskomsten nemlig vores skjold. Det er regler som fagforeninger aftaler med arbejdsgiverne. Regler, som skaber et fair marked til gavn for medarbejdere og arbejdsgivere. For virksomheder skal selvfølgelig ikke konkurrere på at skære toiletbesøg væk.

Ordrer til Amazon tilbageruller rettigheder

Derfor bør vi også alle sammen have Amazons metoder i baghovedet, når vi trykker på bestillingsknappen på fredag.

For hver gang vi køber noget hos en virksomhed som – undskyld sproget – pisser på medarbejderne, så bidrager vi til en tilbagerulning af rettigheder. Og hver gang, der lander en ordre hos Amazon, så lander der jo en ordre mindre i det lokale bycenter og hos ordentlige online-forhandlere, der behandler vores medborgere anstændigt.

Dét skal vi huske, når vi jagter tilbud på fredag. For selvom vi gør indkøbene over nettet, så stemmer vi stadig med fødderne. Og der er noget større på spil end en lille besparelse. 

ULIGHED
AMAZON GØR NOTORISK ALT FOR IKKE AT BETALE SKAT