Kvindernes internationale kampdag skulle have været markeret ved flere større begivenheder i både København og Bruxelles, men flere arrangementer er blevet aflyst for at inddæmme smittefaren ved Corona-virus.

Det gælder også Udvalget for Kvinders rettigheder og Ligestillings markering. Men hvis det var blevet afholdt, ville formanden for udvalget Evelyn Regner have fokuseret på økonomisk uafhængighed.

Vi ser, at der sker en masse dårlige ting for begge køn, men det er kvinderne, der er bliver hårdest ramt. Det så vi også under finanskrisen,

Evelyn Regner

– Kampen for ligestilling er blevet mere og mere vigtig – ikke kun i mit hjemland Østrig, men mange steder rundt om i Europa.

Der er steder, hvor der er fremskridt, men der er også nyliberale kræfter, der er med til at skabe og fastholde prekært arbejde – working poor, deltidsjob og atypiske ansættelser. Der er en overvægt af kvinder i de job. De er den nye arbejderklasse, siger hun.

Ifølge hende er der regeringer, der kæmper i mod et reguleret marked i forhold til arbejdstid, vilkår og social sikring.

– De vil gerne have det her ræs mod bunden, og det fører til, at det er de svage, der bliver presset ud i job med dårlige vilkår. Vi ser, at der sker en masse dårlige ting for begge køn, men det er kvinderne, der er bliver hårdest ramt. Det så vi også under finanskrisen, siger Evelyn Regner.

Og så er der stereotyperne, der fastholder nogle bestemte mønstre, der ikke er særlig fordelagtige for kvinder – eller mænd.

Kvinder skal helst holde sig til deltid

– I nogle lande er det lettere at gøre op med stereotyperne end i andre. I Frankrig arbejder mænd og kvinder lige meget, og der er masser af gode ting at få øje på i Danmark. I Østrig, hvor jeg kommer fra, forventes det også, at kvinder arbejder.

Bare ikke for meget – de skal helst være på deltid, så de kan være hjemme, når børnene kommer fra skole, siger Evelyn Regner.

Hun er jurist, og har arbejdet sig op i den østrigske fagbevægelse. Hun har været leder af det østrigske fagbevægelses EU-sekretariat, bestyrelsesmedlem i den europæiske fagbevægelse og medlem af Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) og Udvalget for Social Dialog. Hun blev første gang valgt ind i Europa-Parlamentet for S&D i 2009, og har to børn.

– Jo ældre jeg blev, og i jo højere grad jeg kunne mærke det på egen krop, des større feminist blev jeg. Det er fantastisk, at jeg kan arbejde på alle mulige forskellige områder – det sociale, det økonomiske og udlandspolitik. Og jeg kan se på alle de forskellige områder, at hver gang man forbedrer kvinders rettigheder og muligheder, gør man noget godt for hele samfundet, siger Evelyn Regner.

Ingen lønforskel og ingen forskel i pension

Kvindernes internationale kampdag handler ifølge hende nemlig ikke kun om kvinder.

– Det er ikke en kamp mellem mænd og kvinder. Mange mænd vil gerne have den samme arbejdstid som kvinder og vil også gerne være hjemme ved deres børn.

Der en stor del af samfundet, der også gerne vil have mere balance i deres arbejdsliv – og det skal også være muligt at have karriere og samtidig have et familieliv. Der er fantastiske lande som Danmark, hvor der findes børnepasning, men i det øjeblik kvinder får børn, er deres situation sværere i mange lande, siger hun.

Det er derfor, hun vil fokusere kvinders økonomiske uafhængighed.

– Der er flest kvinder i de lavtlønnede job, og derfor er det blevet vigtigere end nogensinde at kræve lønstigninger for kvinder. Vi skal generelt kæmpe for økonomisk uafhængig for begge køn. Det betyder; Ingen lønforskel og ingen forskel i pensionen, siger Evelyn Regner.