”Det gik bedre med at komme på arbejde, da hun fordoblede dosis af antidepressiv” fortalte én af de 1500 arbejdsmiljørepræsentanter om sin hårdt pressede kollega. En anden fortalte, at hans gode arbejdskammerat nær mistede livet på værkstedet, da han var ved at reparere en bus.

test

Arbejdsmiljøet er langtfra altid, som det bør være. Faktisk er det gået den helt forkerte vej i årevis. Derfor har Fagbevægelsens Hovedorganisation besluttet at gøre 2019 til Arbejdsmiljørepræsentanternes år.

”Det har været overvældende at høre om jeres vilje og mod til at gøre en forskel. Vi er i alt 25.000 arbejdsmiljørepræsentanter i Danmark – og vi kan rykke hegnspæle, hvis vi står sammen om at skabe et bedrearbejdsmiljø”.

MORTEN SKOV CHRISTIANSEN, FH NÆSTFORMAND

I er – også – en del af rygraden i fagbevægelsen  

FH-næstformand Morten Skov Christiansen understregede, at arbejdsmiljørepræsentanter gør en uvurderlig indsats for at forbedre deres kollegers arbejdsmiljø på landets arbejdspladser.

”Jeg kommer med en historie som jeres. Jeg var arbejdsmiljørepræsentant – eller sikkerhedsrepræsentant, som det hed den gang – for mine kolleger, da jeg arbejdede som elektronikmekaniker på et værksted i Københavnsområdet”.

”Ofte slog det mig, at når nogen blev rost i fagforeningen, så var det tillidsrepræsentanterne. De blev omtalt som ”rygraden i fagbevægelsen”. Jeg synes, tillidsrepræsentanter er fremragende! Men véd I hvad? Det er I også! I er også del af rygraden i fagbevægelsen” Det arbejde, I gør, er så vigtigt for jeres kolleger”, sagde Morten Skov Christiansen.

Alt for mange nedslides, længe før de når pensionsalderen. Jeg må bare sige… jeg synes, det er trist. Og mere end det: Det er uværdigt!”

LIZETTE RISGAARD, FH-FORMAND

”Det har været overvældende at høre om jeres vilje og mod til at gøre en forskel. Vi er i alt 25.000 arbejdsmiljørepræsentanter i Danmark – og vi kan rykke hegnspæle, hvis vi står sammen om at skabe et bedre arbejdsmiljø”.

Ikke i orden at arbejdsdagen må startes med panodiler

Formanden for fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard påpegede, at arbejdsmiljøet i mange brancher er blevet værre og værre gennem de senere år. 

Følg med på Facebook og fho.dk/amr19

Hvis du vil følge med i Arbejdsmiljøåret 2019 kan du melde dig ind i Facebookgruppen AMR Netværk og på fho.dk/amr19, hvor du løbende blandt andet vil kunne finde tid & sted for i alt omkring 200 lokale aktiviteter

”Både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø er blevet markant dårligere de sidste 6 år. Alt for mange lønmodtagere er sygemeldt med stress. Alt for mange må tage en Panodil til morgenkaffen, blot for at komme igennem arbejdsdagen. Og alt for mange nedslides, længe før de når pensionsalderen. Jeg må bare sige… jeg synes, det er trist. Og mer´ end det: Det er uværdigt!”, sagde Lizette Risgaard i sin indledende tale på konferencen.

Snak – mere kompliceret er det faktisk ikke!

Lektor på Roskilde Universitet, sociolog Rasmus Willig, der har skrevet og redigeret flere bøger om moderne arbejdsliv, fortalte, at stadig flere er blevet bange for at snakke om problemerne med dårligt arbejdsmiljø på deres arbejdsplads. Både i den offentlige debat og i direkte dialog med chefen.

”Folk oplever i højere grad en usikkerhed, og den slår blandt andet igennem ved, at man er bange for at miste sit job. Det leder til selvcensur til stress og til sidst til sygefravær, sagde han.

Er du stresset?

Det er ikke ligegyldigt om du ligger i det grønne, gule eller røde felt!
TAG FH’s stress-test her

Rasmus Willig understregede, at vi har brug for et opgør med ”tavshedskulturen”, at vi har brug for at sikre ytringsfriheden og at vi tør gå til vore arbejdsgiver med problemerne uden at risikere at blive kaldt et ”brokkehovede”. Han havde følgende opskrift til forsamlingen:

”Vi bryder tavshedskulturen ved at begynde at tale omtingene. Mere kompliceret er det faktisk ikke, sagde Rasmus Willig.