Efter otte ugers praktik fik Pernille Simonsen job som rygestoprådgiver i Mariagerfjord Kommune. I dag er hun ansat i Randers Kommunes Sundhedscenter i et tilsvarende job. Begge job har givet gode erfaringer at tage med videre og frem for alt en tryghed i at være på arbejdsmarkedet.

Søges: nyuddannet med erfaring …

Inden Pernille Simonsen var færdig med sin professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i sundhedsfremme, forebyggelse og formidling var hun i gang med at søge job. Og da hun − ikke helt uventet − fik afslag på de første job, hun søgte, sneg den uafvendelige fornemmelse sig ind på hende: Hvordan i alverden får man job, når man ikke kan byde ind med nogen som helst joberfaring.

− Jeg var ikke begejstret ved tanken om en længere ledighedsperiode og da jeg hørte om trainee-forløbet gennem mit studie, slog jeg til med det samme. Jeg satsede på at få værktøjer til at søge job og til at skabe netværk, som kunne hjælpe mig indenfor på jobmarkedet. Og det virkede, tilføjer hun.

Fra praktik til job

− Det var især fint at få fif fra FTFa til CV’et og jobansøgningen. Vi fik også ideer til, hvordan vi kunne skabe kontakter ved at gå på messer og konferencer, hvilke virksomheder der var relevante at holde øje med osv.

− Mens jeg gik på kursusforløbet, tog jeg kontakt til Mariager Fjord Kommune, hvor jeg tidligere havde været i uddannelsespraktik. Nu havde jeg jo fået nye værktøjer til at præsentere kommunen for, hvad de kunne bruge mig til. Og de bed på. Det resulterede i otte ugers praktik i Sundhedscentret og siden et job som rygestoprådgiver, fortæller Pernille Simonsen.


Klar til job

Kost og Ernæringsforbundet tilbyder sammen med FTFa et trainee-forløb, der er målrettet nyuddannede professionsbachelorer. Forløbet består af otte ugers virksomhedspraktik samt fire kursusdage med fokus på adfærd, samarbejde, ledelse og motivation.

Du bliver klædt på til dit første job: Du får værktøjer til jobsøgningen og styrket dine kompetencer inden for kommunikation og netværk. Praktikken giver dig desuden en unik mulighed for at afprøve dine kompetencer og få foden inden for på arbejdsmarkedet.

www.kost.dk/talent

− Det var en tidsbegrænset stilling, og da jeg søgte en fast stilling i kommunen, blev jeg præcist overhalet indenom af en ansøger med erfaringer i massevis … igen. Men jeg stod trods alt ikke længere helt på bar bund, så jeg søgte videre − og det lykkedes meget kort efter at få et tilsvarende job i Randers Kommunes Sundhedscenter. Også tidsbegrænset − men det er allerede nu forlænget til og med juni.

Stop rygning

Mens Pernille Simonsen endnu gik på Via i Århus, håbede hun på at komme til at arbejde med ‘rygestop’.

− Jeg troede dog ikke helt på, at på det ville være muligt at finde et job, der opfyldte det specifikke ønske, men har siden fundet ud af, at der er flere arbejdspladser, der efterspørger én til den funktion, siger hun.

− Jeg har en indledende motiverende samtale med borgeren, som så fortsætter i enten et individuelt eller et gruppebaseret forløb, hvor jeg står for samtaler og undervisning. Jeg har en del borgerkontakt og følger op på rådgivningen telefonisk hos de borgere, der tidligere har været i rygestopforløb hos os. Jeg vejleder også i ernæring − blandt andet med afsæt i, at mange borgere frygter at tage på i vægt, når de holder op med at ryge. Den del fyldte dog væsentligt mere i praktikken i Mariagerfjord. Og det må gerne komme igen, tilføjer Pernille Simonsen.

I sit job har hun især brugt de pædagogiske og psykologiske kompetencer, som hun havde med fra uddannelsen.

− Og jeg har opdaget, at jeg var klædt bedre på til det, end jeg regnede med. Det er en god fornemmelse. Men selvfølgelig kan jeg mærke, at jeg bliver bedre med erfaringen.

− På sigt kunne jeg som sagt tænke mig, at der var plads til mere ernæringsvejledning i jobbet. Og på endnu længere sigt, kunne det være spændende at arbejde udenlands. Jeg har en kæreste fra Australien, så det vil være nærliggende.

Trainee er en god indgang til arbejdsmarkedet

− Jeg vil klart anbefale andre nyuddannede at hoppe på et trainee-forløb. Man bliver klædt på til at søge job på en helt anden måde, end når man sidder hjemme i sit eget selskab og søger. Der er mange gode råd, og i øvrigt er det meget værd at dele sine erfaringer med nyuddannede i præcis samme situation som en selv.

− Jeg er godt i gang og frygter ikke længere at blive ledig.

Pernille Simonsen blev professionsbachelor i ernæring og sundhed i januar 2018 og deltog i et trainee-forløb i marts. Efter 8 ugers praktik i Mariagerfjord Kommune fik hun job i kommunen. I dag arbejder hun i sundhedscentret i Randers Kommune.