Fagforeninger er dyre, mine børn bliver aldrig syge, og jeg kan sagtens selv forhandle min løn. Argumenterne for at fravælge fagforeningerne er mange, men de færreste lønmodtagere er klar over, hvad de går glip af, når de udelukker sig selv fra fællesskabet.
Som TR kan du imidlertid oplyse dine kolleger om fagforeningens fordele, og hvis du bærer dig rigtigt ad, kan du i sidste ende skaffe, ikke bare et medlem, men en ny ambassadør, mener talelærer og kommunikationsrådgiver Knud Lindholm Lau.
"Ideelt er tillidsrepræsentanternes oplysningsarbejde ikke kun et spørgsmål om at få flere medlemmer med i fagforeningerne. Den store gevinst henter man, når kollegerne går hjem til familien eller naboen og siger, ‘jeg har meldt mig ind i fagforeningen i dag, fordi…’. Så har man fået en ambassadør, og det er meget mere effektivt," siger Knud Lindholm Lau og fortsætter.
"Der er ingen tvivl om, at tillidsrepræsentanterne spiller en stor rolle som fagforeningen på selve arbejdspladsen, og det giver gode muligheder for at få de sidste med. Flere med mere og mere med flere. Men rollen skal ikke misbruges," siger han.

TR er ikke sælger
Knud Lindholm Lau påpeger, at TR ikke må betragte sig selv som sælger, når hun henvender sig til kollegerne.
"Tillidsrepræsentantens stilling giver en stor mulighed for at få de sidste med i fagforeningen, men TR skal ikke lege sælger, for så bliver samtalen både instrumentel og ubehagelig for kollegaen, og kontakten vil gå i stykker. I stedet skal TR ærligt interessere sig for, hvordan kollegaen har det. For først når kontakten er skabt, kan man bringe spørgsmålet om medlemskabet op over for den, der ikke umiddelbart føler sig tiltrukket af et medlemskab," siger Knud Lindholm Lau.
Når snakken falder på fagforeningen, bør det herudover være kollegaens personlige oplevelser og holdninger, der er i centrum, mener han.
"Hvis din samtalepartner ikke ved noget om fagforeningen, nytter det ikke at komme med en lang smøre om industrialisering og Septemberforliget fra 1899. Du fremstår både mere venlig og troværdig, hvis du tager udgangspunkt i din kollegas behov og fremlægger de sider af fagforeningens virksomhed, som netop han kan have gavn af eller ganske enkelt interesserer sig for," siger Knud Lindholm Lau.

Netop den enkeltes behov er vigtige at medtænke, når TR præsenterer kollegaerne for fagforeningens tilbud, understreger Knud Lindholm Lau.
"Mennesker har brug for at få dækket forskellige behov på forskellige tidspunkter i deres liv. Og mens nogle ser straks-fordelene; blade, fællesskabet og kurser som de vigtigste gevinster ved et medlemskab, er andre drevet af risikoaspektet og frygten for en arbejdsskade, fyring eller dårligt psykisk arbejdsmiljø. Mens en nyuddannet folkeskolelærer, der brænder for den politiske udvikling på skoleområdet, skal være med i Danmarks Lærerforening, fordi det giver ham indflydelse, og ikke fordi han er bange for at få en arbejdsskade," siger Knud Lindholm Lau.
Knud Lau har siden 1999 undervist og rådgivet for FTF og LO samt hovedparten af forbundene. Han er medforfatter til bogen "Organisering.dk – Håndbogen om at få nye medlemmer og passe godt på de nuværende". Bogen præsenterer en model, der viser forskellige bevæggrunde for at blive medlem af en fagforening. Og TR kan med fordel bruge de forskellige motiver, som bogen fremlægger, når hun taler med kollegerne.

Rettet den 30. 01.13 kl. 11.15: Årstallet for Septemberforliget er 1899.