En ny vilkårsundersøgelse fra BUPL tegner et alvorligt billede af forholdene i landets SFO’er, fritidshjem og klubber.
Seks ud af ti pædagoger fortæller, at deres arbejdsplads mangler penge, og konsekvenserne mærkes direkte af børnene, der går glip af værksteder, udflugter og trygge fællesskaber.
Mange oplever, at det i dag er umuligt at finde tid til det enkelte barn – og arbejdet med børn i udsatte positioner er blandt de første områder, der bliver presset i bund, når pengene ikke rækker.

Her er det værst
I Esbjerg Kommune svarer hele 86 procent af fritidspædagogerne, at deres arbejdsplads mangler penge. Allerede i 2020 viste Esbjerg Kommunes egne beregninger, at der i gennemsnit var 28 børn for hver medarbejder på fritidsområdet i Esbjerg Kommune.
Mangler hænder
”Vi mangler hænder/tid til at kunne tage os af særligt udsatte børn (børn med specielle behov, adfærd, diagnoser). Der er ikke nok ressourcer til inklusion,” fortæller en pædagog i undersøgelsen.
Siden 2013 er der samlet set skåret omkring 2,5 milliarder kroner på fritidsområdet, når man korrigerer for færre børn.
I flere kommuner – blandt andet Esbjerg, Nordfyns, Helsingør og Odder – svarer over 80 procent af pædagogerne, at de mangler økonomiske ressourcer.
Værst ser det ud i Esbjerg, hvor 86 procent af pædagogerne oplever et massivt ressourcemangel.
Samtidig viser undersøgelsen en tydelig sammenhæng mellem manglende ressourcer og et dårligt psykisk arbejdsmiljø for de ansatte.
Mange beskriver en hverdag præget af brandslukning frem for det pædagogiske arbejde, de egentlig er ansat til.
Ture skåret væk
Flere pædagoger peger på, at de fysiske rammer i fritidsinstitutionerne også er under pres. For få hænder betyder, at kreative aktiviteter, ture ud af huset og det sociale fællesskab bliver skåret væk, selvom netop fritidslivet kan være nøglen til at forebygge mistrivsel blandt børn og unge.
Den aktuelle situation bekymrer BUPL’s formand, Elisa Rimpler, som peger på, at fritidsområdet spiller en central rolle for børn og unges trivsel – især nu, hvor skoledagene i mange kommuner bliver forkortet.
”Mange børn kommer til at tilbringe flere timer i SFO’en og klubben, efter at kommunerne har fået frihed til at afkorte skoledagen.
Derfor er det endnu vigtigere, at SFO’en får lov at stå i sin egen ret og bliver et godt pædagogisk tilbud for alle børn. Det kræver, at pengene følger med. Og det kræver, at man begynder en økonomisk genopretning af området.”
Ifølge BUPL er der brug for, at kommuner og beslutningstagere prioriterer et markant løft af fritidsområdet for at sikre, at børn fortsat kan få et trygt og meningsfuldt fritidsliv – med plads til leg, venskaber og udvikling.

Fakta fra undersøgelsen
- 61% af fritidspædagogerne oplever mangel på økonomiske ressourcer
- Over 80% i flere kommuner, herunder Esbjerg, Nordfyns, Helsingør og Odder
- Ca. 2,5 mia. kr. sparet siden 2013, korrigeret for faldende børnetal
- 56% svarer, at der kun i mindre grad eller slet ikke er tid til det enkelte barn
- 48% oplever, at arbejdet med udsatte børn nedprioriteres
- Esbjerg topper listen – her mangler 86% ressourcer på arbejdspladsen