Kunstig intelligens skal ikke ses som en erstatning for medarbejdere, men som et værktøj, der kan gøre deres arbejde lettere.

AI har stort potentiale på de statslige arbejdspladser, men for at det skal være en succes, er det vigtigt, at implementeringen sker på en forsvarlig måde og til gavn for medarbejderne.

Derfor har Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) etableret et AI-panel der består af 10 personer fra både den offentlige og private sektor.

Jeg vil arbejde for, at AI bliver en ressource, der løfter både arbejdsmarkedet og samfundet – uden at skabe utryghed eller forværre arbejdsvilkår for lønmodtagerne!

Omar delsuz

Panelet skal bidrage med erfaringer fra arbejdspladsen og sikre, at kunstig intelligens bliver indført på en ansvarlig og fordelagtig måde for medarbejderne.

AI frigører tid

En af de udvalgte medlemmer af panelet er Omar Delsuz, som er tillidsrepræsentant for over 50 HK-medlemmer i Skattestyrelsen.

FH RAPPORT: Sådan vil AI påvirke lønmodtagerne

Omar har været konsulent i Skattestyrelsen i fem år og ser en række muligheder i AI, som han gerne vil fremme:

„AI har potentialet til at effektivisere arbejdsprocesser, frigøre tid til mere værdiskabende opgaver og forbedre arbejdsmiljøet. Men det kræver, at vi sætter klare rammer for anvendelsen, så teknologien bliver en støtte snarere end en trussel mod arbejdspladser og fagligheden,“ siger Omar Delsuz.

AI-panelet vil holde deres første møde i slutningen af april, hvor Omar Delsuz vil bidrage med sin erfaring fra Skattestyrelsen.

Derudover vil panelet også være til stede på dette års Folkemøde på Bornholm, hvor de vil drøfte, hvordan AI bedst kan implementeres.

AI har potentialet til at effektivisere arbejdsprocesser, frigøre tid til mere værdiskabende opgaver og forbedre arbejdsmiljøet!

omar delsuz

Omar ser frem til at gøre en forskel:

„Jeg vil arbejde for, at AI bliver en ressource, der løfter både arbejdsmarkedet og samfundet – uden at skabe utryghed eller forværre arbejdsvilkår for lønmodtagerne,“ siger han.

Det fokuserer Omar på:

Det fokuserer Omar på:

  • AI skal være en støtte for medarbejderne – ikke en erstatning.
  • Der skal være større fokus på AI i kompetenceudviklingen, så medarbejderne bliver klædt bedre på til, hvordan de kan bruge det på en gavnlig måde.
  • Der skal være klare retningslinjer for, hvordan AI træffer beslutninger, og hvordan data anvendes. AI må aldrig skabe bias eller diskrimination.
  • Implementeringen af AI skal ske med fokus på trivsel, autonomi og faglig stolthed – ikke kun øget produktivitet.
  • Medarbejderne skal inddrages aktivt i implementeringen, så AI skaber en reel værdi for dem.

Kilde: hh.dk
Fotos: Mads Hvid & Karl Murray Mikkelsen

Omar Delsuz har tidligere været med til at udvikle og implementere en ChatGPT-vejlednings-buddy i Skattestyrelsen.

Dette værktøj kunne besvare spørgsmål baseret på Den Juridiske Vejledning og lettede arbejdsbyrden for hans kolleger.

Herunder kan du se hvordan AI gør hverdagen lettere for Laila Nymann Vorm, der arbejder som hospitalsserviceassisten: