Voldgiftsretten har givet 3F fuldt medhold i en sag og slår fast, at medarbejdere under 3F’s overenskomst har ret til sygeløn fra første arbejdsdag, hvis de bliver syge som følge af en arbejdsskade.

Det betyder, at byggearbejdere ikke behøver at være ansat i otte uger, som Dansk Industri (DI) havde påstået, før de kan få sygeløn.

Klar afgørelse: Sygedagpenge fra første dag

Sagen opstod, da et medlem af 3F, der arbejdede på byggeri af supersygehuset i Køge, blev skadet på arbejdspladsen.

Virksomheden, Køge Hospital Project Team (KHPT), nægtede at betale sygeløn, da medarbejderen kun havde været ansat i cirka en måned. KHPT henviste til en tidligere overenskomst, der angav, at sygeløn først skulle betales efter otte ugers ansættelse.

Men voldgiftsretten fandt, at den gældende overenskomst mellem 3F og DI, som er fra 2007, ikke indeholder denne betingelse.

Retten understregede, at medarbejdere under overenskomsten har ret til sygeløn fra første sygedag, hvis de bliver syge som følge af en arbejdsskade.

Dette markerer et vigtigt skridt for lønmodtageres rettigheder på byggepladserne.

Flere sager kan følge efter

Afgørelsen betyder, at 3F’s medlem i sagen nu skal have efterbetalt over 34.000 kr. fra KHPT. Michael Severinsen, forhandlingssekretær i 3F Byggegruppen, er tilfreds med afgørelsen og påpeger, at mange andre medlemmer kan få gavn af den klare udmelding.

Jeg er forundret over Dansk Industris ageren i sagen. Det virker som om, at deres holdning var: Går den, så går den. Men det gjorde den heldigvis ikke!

Michael severinsen, 3f

“Jeg er forundret over Dansk Industris ageren i sagen. Det virker som om, at deres holdning var: Går den, så går den. Men det gjorde den heldigvis ikke.,” siger han til Fagbladet 3F.

For 3F er det en sejr, ikke kun for det enkelte medlem, men også som en advarsel til andre arbejdsgivere, der måske forsøger at undgå ansvar for sygeløn ved arbejdsskader.

Michael Severinsen frygter, at der kan være flere sager på andre byggepladser, og han opfordrer derfor medlemmer, der kommer til skade i arbejdstiden, til at henvende sig til deres lokale 3F-afdeling.

Kilde: Fagbladet 3F