I april måned holder IMF og Verdensbanken forårsmøder. Her skal G20’s finansministre og centralbankchefer samt FN’s forum for finansiering af udvikling se fremad mod løsninger på store økonomiske udfordringer.

Finansielt kollaps rykker nærmere

ITUC rapport: Mere end 70 lande er på randen af at kollapse under byrden af en gældskrise, der er blevet forudset, men forsømt i årevis.

ITUC-rapporten har i den anledning udgivet rapporten: Sovereign Debt, the Sustainable Development Goals and Trade Union Responses, der belejligt tilbyder verdens finansielle topledere modige løsninger til at håndtere den længe kendte men komplet ignorerede globale gældskrise.

Ved lanceringen af ​​kampagnen For Demokrati bemærkede ITUC, at “mere end 70 lande er på randen af at kollapse under byrden af en gældskrise, der er blevet forudset, men forsømt i årevis.”

Næsten 2.000 personer har allerede underskrevet en underskriftsindsamling, der opfordrer Verdensbanken til “at ændre kurs og støtte arbejderkravene om en ny social kontrakt.”

I ægte demokratier skal udviklingen gavne arbejderne!

LUC triangle, ITUC's generalsekretær

ITUC’s generalsekretær Luc Triangle tilføjede:

“Med hundredvis af millioner af arbejdere, der lever i lande, der enten allerede er dybt ramt af gældskrise eller tæt på det, påvirker budgetnedskæringer beskæftigelsen, offentlige tjenester og social beskyttelse, mens efterspørgsel og essentielle investeringer hæmmes.

Dette truer med at sende de berørte lande ind i et ‘tabt årti’ på et tidspunkt, hvor modstanden er kritisk lav”

Under lup: Argentina, Mongoliet, Senegal, Tunesien og Zambia

Under lup: Argentina, Mongoliet, Senegal, Tunesien og Zambia

ITUC-rapporten præsenterer fem undersøgelser om Argentina, Mongoliet, Senegal, Tunesien og Zambia. De illustrerer de konkrete virkninger af gældskrise og skitserer, hvordan fagforeninger kan bidrage til bæredygtige løsninger.

“Handelsunionernes bevægelse kræver øjeblikkelige reformer for at tackle denne krise, der truer med ikke at nå de bæredygtige udviklingsmål, underminerer verdens udviklingslande og deres finansieringssystemers legitimitet og destabiliserer demokratiet i disse lande.

Vi har ikke råd til at sidde på sidelinjen. Vi kræver omfattende, demokratiske og bæredygtige løsninger. Vores budskab er enkelt: i ægte demokratier skal udviklingen gavne arbejderne.”

Det finansielle system skal reformeres

ITUC-rapporten ledsages af fem detaljerede landsundersøgelser fra Argentina, Mongoliet, Senegal, Tunesien og Zambia, der illustrerer de specifikke virkninger af suveræn gældskrise på arbejdstagere og skitserer, hvordan fagforeninger kan bidrage til bæredygtige løsninger.

Disse undersøgelser skulle gerne – ifølge ITUC – kvalificere diskussionerne på de kommende globale finansielle møder samt løbende medvirke til at reformere det internationale finansielle system.

Kilde: ITUC