Når 17-årige Sofie gik på arbejde som tømrerlærling, blev hun kaldt for “sæk” og “kælling”. 

Hendes kolleger lavede bollebevægelser bag hendes bagdel, mens de talte om, at hun skulle “sutte pik” og “skrælle kartofler”.

Den behandling kommer nu til at koste hendes gamle chef Jesper Vith og hans firma, Holstebro Tømrer og Bygningssnedker, retten til at have lærlinge fremover.

Det har Det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse under Byggeriets Uddannelser besluttet, viser afgørelsen, som Fagbladet 3F har set.

Afgørelsen betyder, at tømrermesteren Jesper Vith mister retten til at få nye lærlinge på ubestemt tid.

Samtidig annulleres aftalerne med to nuværende lærlinge i firmaet, som der nu skal findes nye lærepladser til.

De to lærlinge er nogen, som Holstebro Tømrer og Bygningssnedker har lavet uddannelsesaftaler med, mens deres sag om retten til at have lærlinge har været under behandling i Det Faglige Udvalg.

I afgørelsen fremgår det, at den eneste måde tømrerfirmaet kan genvinde retten til at få lærlinge på “et senere tidspunkt” er, hvis firmaet kan dokumentere, at de ansatte har gennemført en række kurser og forløb i, hvordan man behandler lærlinge.

Samtidig skal tømrermesteren og hans ansatte sige ja til at få “autoriseret rådgivning inden for det psykosociale område”, og have hjælp fra professionelle til at sikre “at der er et chikanefrit arbejdsmiljø, hvor der er plads til lærlinge af alle køn”, som der står i afgørelsen.

Det, vi har fået ud af det her, det er, at vi aldrig skal have en pige som lærling igen, fordi det kan ikke lade sig gøre i den her branche!

tømrermester Jesper Vith Nielsen

Tømrermester var “ligeglad” med sexchikane-dom

Afgørelsen falder på bagkant af et langt forløb, hvor den 17-årige Sofie igennem sin tid som tømrerlærling i månedsvis blev udsat for seksuel chikane af sine kolleger i Holstebro Tømrer og Bygningssnedker.

Den alvorlige sag endte med, at Sofie i oktober sidste år vandt over sin tidligere arbejdsgiver i Tvistighedsnævnet og fik en erstatning på 65.000 kroner for sexchikane.

Alligevel gik hendes gamle chef ud i medierne og fortalte, at han var “ligeglad med” Tvistighedsnævnets kendelse.

– Det, vi har fået ud af det her, det er, at vi aldrig skal have en pige som lærling igen, fordi det kan ikke lade sig gøre i den her branche, svarede tømrermester Jesper Vith Nielsen. 

Det var netop denne reaktion, der fik Det Lokale Uddannelsesudvalg for Træfagene i Holstebro til at reagere – og indstille til, at Holstebro Tømrer og Bygningssnedker skulle fratages retten til lærlinge. 

Vi har aldrig sendt sådan en anbefaling før. Men vi mener ikke, at firmaet på nogen måde har vist, at de har de skills, det kræver at have lærlinge

formand for Det Lokale Uddannelsesudvalg i Holstebro, Karsten Bjerg

– Vi har aldrig sendt sådan en anbefaling før. Men vi mener ikke, at firmaet på nogen måde har vist, at de har de skills, det kræver at have lærlinge, fortalte formand for Det Lokale Uddannelsesudvalg i Holstebro, Karsten Bjerg, der selv er tømrermester.

Sexchikanedømt tømrer skal opsige aftaler med to lærlinge

Siden har Det Faglige Udvalg hørt tømrermesteren Jesper Viths argumenter for, at han skulle beholde retten til lærlinge.

Og på den baggrund er udvalget kommet frem til deres afgørelse om at fratage retten til lærlinge fremover for firmaet.

LÆS OGSÅ: Minister om sexchikane-sag mod 17-årig lærling: Jeg er så chokeret 

To lærlinge får dog lov til at færdiggøre deres lærlingetid hos Holstebro Tømrer og Bygningssnedker, da den ene er tæt på at afslutte sit forløb, mens den anden er i nær familie med ejeren.

Samtidig mener Det Faglige Udvalg, at firmaet “har iværksat tiltag, der kan understøtte udviklingen af et sundt psykisk arbejdsmiljø for lærlingene”, som der står i afgørelsen.

De to lærlinge får dog kun lov til at blive i firmaet, hvis Det Faglige Udvalg vurderer, at de bliver behandlet ordentligt.

Derfor vil repræsentanter fra udvalget aflægge virksomheden et besøg i løbet af marts eller april for at “sikre at forholdene for de to lærlinge er tilfredsstillende”.

Fagbladet 3F arbejder på at få en kommentar til afgørelsen fra tømrermester Jesper Vith fra Holstebro Tømrer og Bygningssnedker.

Kan anke afgørelse

Selv om afgørelsen fra Det Faglige Udvalg skal tages til efterretning med det samme, har tømrermester Jesper Vith mulighed for at anke beslutningen.

Det kan han gøre til Ankenævnet vedrørende Praktikpladser, som skal vurdere sagen igen.

Her sidder en uddannet dommer for bordenden, sammen med repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter.

Fakta om artiklen

Fakta om artiklen

Denne artikel blev bragt på Fagbladet3F.dk 04.03.24 og er skrevet af Susanne Junker og Karsten Østergaard

Sofie er et dæknavn, da hun gerne vil anonym. I lokalmiljøet og blandt sine tidligere kollegaer har hun mødt megen modstand og kritik for at have rejst en sag. Det ønsker hun ikke at gennemgå igen. For at bringe hendes historie har Fagbladet 3F indvilget i anonymitet.

Har du som lærling oplevet en problematisk jargon på arbejdspladsen?

Skriv til susanne.junker@3f.dk