Fleksible og kortere arbejdsuger, længere ferier og flere penge.

Sådan lyder de mest populære besvarelser i en undersøgelse, Nationalt Center for Arbejdsmiljø (NFA) har lavet blandt 14.674 beskæftigede danskere over 50 år, på spørgsmålet om, hvad der kan få dem til at blive i arbejde længere end pensionsalderen.

Rapporten fra NFA er et indspark i debatten om seniorers arbejdsliv i en tid, hvor større og større årgange kan forlade arbejdsmarkedet, mens ledigheden er meget lav. Derfor er der netop fokus på, hvordan vi kan få de ældste kolleger til at blive lidt længere.

Mere fleksibel arbejdstid

Og det er øget fleksibilitet, der især kan friste. 30 procent svarer, at de gerne vil arbejde længere, end de ellers havde tænkt sig, hvis de kan få en bedre tilrettelæggelse af deres arbejdstid. Og halvdelen svarer, at de ønsker at gå ned i tid.

Jeg vil opfordre til, at flere virksomheder med den her viden i hånden får udarbejdet en seniorpolitik med mulighed for eksempelvis seniordage og nedsat tid!

Nanna Højlund

I dag er det kun et mindretal, der har den fleksibilitet, fortæller Lars L. Andersen, der står bag rapporten, i en pressemeddelelse:

”Ifølge vores undersøgelse har omkring hver fjerde aktuelt muligheden for at lægge deres arbejdstimer på det tidspunkt af døgnet, der passer dem bedst og for at variere deres arbejdsmængde fra uge til uge. Omkring hver femte har mulighed for at bytte rundt på arbejds- og fridage i løbet af ugen.”

Han understreger, at fleksibiliteten i forhold til arbejdstid og -vilkår ikke er lige i alle funktioner, og at hjemmearbejde for mange slet ikke er en mulighed.

Derfor er det også vigtigt at se på andre former for fleksibilitet – for eksempel muligheden for at gå ned i tid og for at holde flere seniordage.

Hele 44 procent svarer i undersøgelsen, at de ville blive længere end planlagt på arbejdsmarkedet, hvis de kunne få flere seniordage – i gennemsnit godt 10 ekstra dage om året.

Og hver tredje ville blive længere, hvis de kunne få gennemsnitligt 10,9 flere feriedage om året.

Endelig svarer 27 procent, at de ville blive længere, hvis lønnen var højere.

Lav smidigere regler

Nanna Højlund, der er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, sætter pris på den nye viden, som kan skabe grobund for det videre arbejde i virksomhederne.

”Jeg vil opfordre til, at flere virksomheder med den her viden i hånden får udarbejdet en seniorpolitik med mulighed for eksempelvis seniordage og nedsat tid.

Og også, at man husker at arbejde med kulturen på arbejdspladsen, så det bliver helt naturligt at tage samtalen med seniorerne om, hvad der skal til, for at de har lyst til at blive længere,” lyder det fra FH-næstformanden i et interview med TV 2.

Vi ser alt for ofte, at seniorer forlader deres job og går på pension, fordi de ikke kan holde til jobbet længere – og her er et stort potentiale, for mange ville faktisk gerne blive på arbejdsmarkedet

Nanna Højlund

FH lancerede sidste år et seniorpolitisk udspil, der netop havde til formål at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet samt at få ledige seniorer tilbage i beskæftigelse. Det skete i erkendelse af, at mange seniorer går på pension uden egentlig at ønske det.

”Vi ser alt for ofte, at seniorer forlader deres job og går på pension, fordi de ikke kan holde til jobbet længere – og her er et stort potentiale, for mange ville faktisk gerne blive på arbejdsmarkedet,” siger Nanna Højlund.