Andreas Krogsbøll er stolt af sit arbejde. Han lægger kobbertage, og når han går rundt i København med venner og bekendte, kan han udpege de flotte tag, han har været med til at lave.
”Jeg pynter byen til med pæne ting. Jeg kan godt lide at pege op og sige, at det er mig, der har lavet det der. Det gør mig stolt,” siger han.
Jeg har allerede begravet kolleger, der er gået til af slid inden pensionsalderen!
Det var lidt tilfældigt, han kom ind i den branche. Han var blevet ansat som arbejdsmand i firmaet Toft Kobber i Jyllinge og kom med en blikkenslager ud for at lave et zinktag.
Og det var han så god til, at firmaet spurgte, om ikke han ville i lære. Det ville han gerne, og som 28-årig kunne han sidste år kalde sig udlært blikkenslager.
”Ingen af os tror, vi når dertil”
Pensionsalder er for nylig begyndt at fylde mere for Andreas Krogsbøll.
”Mig og mine kolleger joker lidt om det nu. Og siger, ’pensionsalderen kan jo sagtens stige. Det har ikke noget med os at gøre!’
Ingen af os tror, vi når dertil. Det er urealistisk.
Jeg har allerede begravet kolleger, der er gået til af slid inden pensionsalderen, og arbejdslivet bliver jo kun længere.” fortæller han.
Han er glad for, at hans ældste kolleger ikke har fået deres pensionsalder hævet.
”De er startet tidligere end mig, og det er velfortjent, at de kan gå på pension. Mange af kollegerne, der er oppe i alderen, har skader, og selv de er usikre på, om de når pensionen.”
Kan mærke arbejdet en uge senere
Andreas Krogsbøll forstår godt princippet i, at pensionsalderen er nødt til at stige i samfundet generelt, når levealderen stiger.
Men han forstår ikke logikken i, at han skal arbejde mange år længere end sine ældre kolleger, som bliver slidt ned, selv inden de når deres pensionsalder, som er cirka seks år tidligere end hans.
LÆS OGSÅ: Lang udsigt til pension: Rebecca vil vente med at arbejde
”Det kan godt være, vi lever længere, men kan vores kroppe holde til det?
Når jeg er oppe på et tag, slår jeg metal sammen med hammer og jern, og der skal man stå i flere timer om dagen.
Det er virkelig mange slag, kroppen tager imod. Nogle gange kan jeg mærke det en hel uge bagefter,” fortæller han.
Han er ikke alene med sin bekymring. Hele 71 procent af lønmodtagerne er bekymrede for, om de kan holde til at arbejde frem til pensionsalderen, viser FH’s befolkningsundersøgelse.
Og tallet er endnu højere for de yngre aldersgrupper, som har flest år tilbage på arbejdsmarkedet.
”Jeg spekulerer over det, når jeg ser, hvordan mine ældre kolleger har det. For jeg ved, at jeg skal stå på et tag, til jeg er meget ældre end dem. Kan jeg så lege med mine børnebørn, når arbejdslivet er ovre?”
LÆS OGSÅ: Skal Max stadig arbejde i 2073