Von der Leyen gav både fagbevægelsen og arbejdstagerne et løfte i sin State-of-the-Union tale, da hun sagde, at ”Europas fremtid vil blive skabt sammen med og af arbejdsmarkedets parter”.
”Derudover skal vi finde svar på de meget grundlæggende teknologiske, samfundsmæssige og demografiske forandringer.
I den forbindelse bør vi stole på den ekspertise, som vores virksomheder og fagforeninger, arbejdsmarkedets parter, er i besiddelse af”, sagde Ursula von der Leyen i sin State-of-the-Union tale
Arbejdsmarkedets parter skal høres
For knapt 40 år siden inviterede den daværende formand for Kommissionen, Jacques Delors, til møde med arbejdsmarkedsparter på Val Duchesse-slottet lidt uden for Bruxelles. Det blev starten på den europæiske sociale dialog.
I denne uge slog von der Leyen et slag for, at arbejdsmarkedets parter igen skal spille en central rolle i at forme Europas fremtid.
Sammen med det belgiske formandskab næste år, vil Kommissionen indbyde til et nyt topmøde mellem arbejdsmarkedets parter, som igen skal finde sted på Val Duchesse-slottet.
Arbejdsmarkedets parter har løsningen på én af de tre økonomiske udfordringer
Ifølge von der Leyen står erhvervslivet over for tre store økonomiske udfordringer i det kommende år; mangel på arbejdskraft, inflation, samt at gøre det lettere at drive virksomhed.
I forhold til manglen på arbejdskraft, kiggede von der Leyen tilbage i tiden og mindede os alle om den globale pandemi, der skabte frygt for en ny bølge af massearbejdsløshed som i 1930’erne.
”I stedet for at millioner af mennesker mangler job, mangler der nu mennesker til millioner af job”, påpegede hun i sin tale.
Men også dette skaber udfordringer, idet manglen på arbejdskraft ifølge von der Leyen er en hæmsko for EU’s evne til at sikre innovation, vækst og velstand.
Manglen på arbejdskraft er derfor også en af de største flaskehalse, der påvirker vores konkurrenceevne.
Ursula von der Leyen inviterede i sin tale til social dialog, for sammen at fokusere på de udfordringer, der er på arbejdsmarkedet.
I FH er vi enige i, at arbejdsmarkedets parter er nøglen til fremtidens arbejdsmarked.
Vi ser frem til topmødet mellem parterne i 2024. Vi vil tage vores erfaringer fra den danske model med til bordet – både for at lade de andre tage ved lære den, men også for at pointere behovet for at beskytte vores model.