På onsdag den 13. september afholder Ursula von der Leyen den årlige ’State-of-the-Union’ tale.

Talen holdes med henblik på at præsentere Europa-Kommissionens hovedprioriteter for det kommende år, og samtidig slå et slag for de hidtidige års succeser.

Når von der Leyen taler på onsdag, vil det være den nuværende Kommissions sidste tale inden det kommende valg til Europa-Parlamentet i 2024.

Men hvad vil von der Leyen så tale om?

Det forventes, at hun vil adressere det seneste års udfordringer som følge af krigen i Ukraine – energikrisen og behovet for massive investeringer til at styrke økonomien i EU. På den baggrund ventes det, at hun igen vil benytte lejligheden til at pointere, at EU vil gå langt for at støtte Ukraine og stille Rusland til ansvar.

For FH er det vigtigt, at dét at skabe vækst og beskæftigelse i EU, og at fremme den grønne- og digitale omstilling, går hånd i hånd med social- og økonomisk retfærdighed.

LÆS OGSÅ: Green Transition Together

Energikrise på dagsordenen

Det er derfor uundgåeligt, at også den økonomiske situation og energikrisen igen vil være på dagsordenen i det kommende år frem mod EP-valget.

Men vi skal også forvente at både den grønne- og digitale omstilling, samt beskyttelsen af EU-værdier som ligestilling, inklusion og social retfærdighed vil være et vigtigt punkt, når von der Leyen taler frem mod ”en stærkere og mere modstandsdygtig Europæisk Union”.

For FH er det vigtigt, at dét at skabe vækst og beskæftigelse i EU, og at fremme den grønne- og digitale omstilling, går hånd i hånd med social- og økonomisk retfærdighed.

Kollektive forhandlinger skal bane vejen for gode og holdbare løsninger. Både når det gælder balancen mellem fremtidens industriarbejdspladser i Europa og fremme af forsyningskæder, der kan fungere i en tid præget af geopolitisk usikkerhed.

Misbrug af arbejdskraftens frie bevægelighed

Men også når det gælder EU’s plads i fremtidens grønne- og digitale omstilling, hvor lønmodtagerne er helt centrale for, at EU står stærkt i konkurrencen med resten af verden.

Der er stadig misbrug af arbejdskraftens frie bevægelighed, som skaber social dumping og bidrager til at undergrave ordnede løn- og arbejdsvilkår. Du kan følge Ursula von der Leyens ’State-of-the-Union’ tale på onsdag den 13. september her: Sæt kryds i kalenderen: Talen om Unionens tilstand 2023 (europa.eu)