Hovedorganisationen FH har vundet en vigtig sag i Arbejdsretten, der helt klart fastslår, at en virksomhed ikke må true med bødestraf, eller uddele ”dummebøder”, hvis de ansatte ikke overholder regler i virksomheden om fx beklædning.
Arbejdsretten fastslår, at det er misbrug af ledelsesretten at true med bødestraf, hvis medarbejdere ikke bærer uniform og id-kort.
Det er desuden organisationsfjendtlig adfærd at udsende en mail til de ansatte med opfordring til at vælge fagforening ud fra link til et online rating-hjemmeside, der sammenligner bl.a. FOA med andre fagforeninger på pris og bedømmelse, som det skete i den konkrete sag.
”Arbejdsgiver må ikke opfordre ansatte til at melde sig ud af en fagforening eller helt at undlade at melde sig i fagforening.
Heller ikke ved at sende en mail, der sammenligner fagforeningers kontingentpriser og internet-anmeldelser, som virksomheden valgte at gøre i den konkrete sag.
Det er organisationsfjendtlig adfærd, fastslår Arbejdsretten,” siger advokat i FH, Teis Halsboe-Larsen, der har ført sagen på vegne af FOA.
Virksomheden, der beskæftiger cirka 20 ansatte indenfor hjemmepleje, valgte at udsende flere e-mails til de ansatte, hvor man både truer med bødestraf og efterfølgende reelt fraråder medlemskab af fagforeningen FOA, som ellers har indgået overenskomst med virksomheden.
Det er organisationsfjendtlig adfærd, fastslår Arbejdsretten som idømmer virksomheden en bod på 40.000 kr.
Dummebøder kan ikke sendes videre til ansatte
Advokat i FH, Teis Halsboe-Larsen, peger på flere forhold i sagen, som er principielle og generelt vigtige at huske på, hvis arbejdsgiver mener, at regler er overtrådt:
”Det er misbrug af ledelsesretten at true ansatte med bøder, hvis de ikke lever op til bestemte regler i virksomheden – fx om beklædning og id-kort.
Virksomheden har ret til at kræve medarbejderne skal bære uniform og id-kort, når det fx er en del af en kontrakt med en kommune, som det var tilfældet i den konkrete sag. Men det går ikke at true ansatte med bøder, hvis medarbejderne ikke overholder reglerne,” siger Teis Halsboe-Larsen.
”Det går heller ikke, at virksomheden sender bøder eller økonomisk straf videre til de ansatte, fordi en kontraktpartner, i dette tilfælde kommunen, pålægger virksomheden en økonomisk bod, hvis kontrakten misligholdes.”
Misbrug af ledelsesretten
Ledelsesretten giver arbejdsgiver ret til at sanktionere medarbejdere, hvis der er grundlag for det.
”Den korrekte fremgangsmåde, hvis en medarbejder overtræder regler i virksomheden er; dialog og samtaler med de ansatte, derefter kan en eventuel mundtlig eller skriftlig advarsel gives og i sidste ende eventuel bortvisning”, forklarer Teis Halsboe-Larsen.

Udenlandske virksomheders anti-fagforeningskultur spreder sig til danske virksomheder
FH fortsætter med at rejser sager om organisationsfjendtlig handling i strid med hovedaftalen, når virksomheder forfølger både medlemmer og tillidsvalgte, der tør stille op og være fagligt aktive.
”Men arbejdsgiver kan ikke sende bøder videre og må ikke sanktionere medarbejderne økonomisk”, siger FH-advokaten, der kommer med en klar opfordring til alle ansatte:
”I skal straks kontakte fagforeningen, hvis arbejdsgiver bruger trusler og chikane i form af eksempelvis ”dummebøder”, eller lignende sanktioner,” siger Teis Halsboe-Larsen.
En arbejdsgiver kan i nogle tilfælde sende lovbestemte bøder, fx parkeringsbøder og fartbøder, videre til den medarbejder, der i arbejdstiden kører i virksomhedens bil og overtræder loven.
”Men virksomheden kan ikke opfinde nye slags bøder som straf for overtrædelse af interne regler, og virksomheden kan heller ikke eller sende bøder/bod videre til de ansatte, som en kontraktpartner pålægger virksomheden”.
Kommunen og virksomheden har indgået kontrakt, og ved manglende overholdelse af kontrakten, kan kommunen kræve, at virksomheden skal betale et beløb tilbage til kommunen/tilbageholde penge.
Men den straf kan virksomheden ikke sende videre til de ansatte, der muligvis ikke overholder reglerne, fastslår FH.
DOKUMENTATION: Det skrev virksomheden til de ansatte
En hjemmeplejevirksomhed med overenskomst med FOA har et beklædningsreglement, som arbejdsgiver oplever, at de ansatte ikke overholder, når de ikke bærer uniform og synligt Id-kort ved besøg i borgernes hjem. Det får virksomheden til at sende flere mails til de ansatte. Her er tre af dem:
- ”Kære Alle.
Jeg vil minde jer om, at hvis man ikke er korrekt påklædt på sit arbejde dvs. arbejdstøj og synligt ID- kort, og dette konstateres ved kontrol af Kommunen vil det medføre en Bøde til virksomheden på 5000 kr. Da dette ligeledes er et krav fra Virksomhed 1 vil bøden blive pålagt vedkomne der tages i dette. For at skærpe opmærksomheden på dette, indfører vi fra 01. januar fgl: Møder man uden arbejdstøj og synligt ID-kort medfører det en bøde (1. gang på 250 kr.+ mundtlig advarsel), (2. gang 500 kr.+ skriftlig advarsel) og (3. gang Bortvisning uden yderligere varsel).”
- ”Kære dig, Som har sendt den besked til FOA må godt kontakt mig Mvh. B”
- ”Kære Dig
Jeg venter i nu !!! Jeg kan her med informer dig og alle andre om at reglerne er fra d.d. lavet om til Hvis man møder ind på arbejde uden id-kort/arbejdstøj bliver man bortvist på stedet For jeg gider ikke bruge mere tid på at forklare voksen mennesker at man skal have arbejdstøj og ID kort på !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Og JA hvis virksomheden får en bøde for at medarbejderen ikke har ID kort, kører for hurtigt eller parkerer ulovligt – så vil bøden blive pålagt vedkomne !!!!!!!!!!!!!!!!!! Og denne her besked må gerne sendes videre til fora! [smiley] Med venlig hilsen”.