Eurostat har udgivet en ny rapport, der analyserer på en række forskelle mellem mænd og kvinder i Europa. Rapporten har fået titlen ’The life of women and men in Europe’, og denne dykker ned i, hvor forskellig rammerne og dagligdagen er for kønnene i EU.

Kigges der på beskæftigelse, viser rapporten fx, at der er flere arbejdsløse kvinder end mænd på europæiske niveau. Danmark er et af de lande, hvor der er mest lighed mellem kønnene i denne kontekst. Her viser tallene, at arbejdsløshedsraten for mænd og kvinder i alderen 15-74 ligger på stort set samme niveau på ca. 5%.

Danmark er dog ikke duksen i klassen på alle fronter ifølge rapporten. Når det kommer til ligeløn mellem mænd og kvinder, halter Danmark nemlig efter. På EU-niveau tjener kvinder i gennemsnit 13% mindre end mænd. Det niveau ligger vi lidt over i Danmark med en forskel på 13.9%. Der er dog stadig et stykke ned til Letland, hvor kvinder i gennemsnit tjener 22.3% mindre end mænd.

Ligeløn fylder ikke blot i denne rapport. Det er også et stort tema i Bruxelles, hvor forhandlingerne om direktivet om løntransparens er gået ind i sit afgørende stadie. Det tjekkiske formandskab har sat sig for at nå i mål med forhandlingerne, inden de giver formandsstafetten videre til Sverige ved årsskiftet. Derfor kan det ende med at blive hektisk i forhandlingerne om direktivet frem mod jul.

I Fagbevægelsens Hovedorganisation ønsker vi mere løntransparens, da ligeløn for arbejde af samme værdi er en grundlæggende ret, som desværre stadig ikke er en realitet alle steder. Dog er det vigtigt, at et kommende direktiv ikke kolliderer med vores danske aftalemodel.