Hele 16.000 kontanthjælpsmodtagere er kommet i beskæftigelse siden coronakrisen ramte os. Dermed er antallet af kontanthjælpsmodtagere det laveste i 13 år.
Faldet i kontanthjælpsmodtagere giver staten en nettogevinst på fire mia. kroner for hvert år, denne gruppe er i arbejde i stedet for at være på kontanthjælp. Det viser beregninger fra Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Lizette Risgaard, formand for FH, opfordrer derfor kraftigt arbejdsgivere og politikere til at få øjnene op for de oplagte muligheder for at finde arbejdskraft inden for landets grænser – i stedet for at se en lavere beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft som eneste løsning.
Sådan har vi regnet
Antallet af fuldtidspersoner på kontanthjælp (folk, der modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp og selvforsørgelses- og hjemsendelsesydelse samt overgangsydelse) er det laveste i 13 år.
Fra februar 2020 til og med oktober 2021 er i alt 20.000 færre fuldtidspersoner på kontanthjælp. Af dem er ca. 80% kommet i beskæftigelse (FH på baggrund af AE “Markant flere kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde Det svarer til 16.000 fuldtidspersoner.
FH har på baggrund af svar på spørgsmål 327, Folketingets Beskæftigelsesudvalg 2019-2020 beregnet, at det giver staten en nettogevinst på rundt regnet 4 mia. kr. årligt, at 16.000 kontanthjælpsmodtagere overgår til beskæftigelse.
”Der har været utrolig stor fokus på den samfundsmæssige gevinst ved at åbne grænserne for udenlandsk arbejdskraft. Men de her tal viser sort på hvidt, at det er en kæmpe gevinst at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Både for den enkelte, og for hele samfundet. Fire milliarder om året er ikke småpenge”, siger FH-formanden.
Lavere beløbsgrænse
I de aktuelle forhandlinger om at løse manglen på arbejdskraft er Venstre og Konservative kommet med et udspil til et lavere beløbsgrænse for arbejdskraft uden for EU.
”Det undrer det mig, at arbejdsgiverne og borgerlige politikere er så forhippede på at sænke beløbsgrænsen. Mon vi havde fået 16.000 jobparate kontanthjælpsmodtagere i arbejde, hvis arbejdsgiverne havde haft mulighed for at hente billig arbejdskraft fra tredjelande? Nej, det tror jeg ikke”, siger Lizette Risgaard.
OPDATERET 07.01.22 – VI HAR:
6.000
UNGE, SOM MANGLER EN LÆRE- ELLER PRAKTIKPLADS.
23.000
DANSKERE OVER 50 ÅR, SOM ER LEDIGE.
18.000
NYUDLÆRTE OG NYUDDANNEDE, SOM MANGLER ET JOB.
77.000
UNGE UNDER 30 ÅR, DER HVERKEN ER I JOB ELLER I UDDANNELSE