Det er svært at forestille sig nogen på et jobcenter, der er mere kvalificeret til at være socialrådgiver end Hanne Blindbæk. Den 58-årige kvinde fra Horsens har mere erfaring fra det virkelige arbejdsliv end de fleste af os.

Hanne Blindbæk begyndte med et job i tekstilbranchen. Derefter var det IT, regnskab og butiksfaget, som nød godt af hendes energi. Hun nåede sågar at være selvstændig med sin egen chokoladebutik.

”Det løb lige rundt, men jeg tjente ikke penge til min egen løn,” fortæller Hanne Blindbæk med et smil.

Egen chokoladebutik
Alligevel var tiden som selvstændig chokoladeelsker ikke helt forgæves. For i butikken havde Hanne Blindbæk unge i arbejdsprøvning og fandt ud af, at hun skulle være socialrådgiver.

”Det gav mig så meget at hjælpe andre med at komme videre i deres arbejdsliv,” siger Hanne Blindbæk.

Hvorfor ikke blive socialrådgiver, tænkte hun og begyndte på studiet. For halvandet år blev hun færdig som socialrådgiver, men som så mange andre nyuddannede ramte coronakrisen også Hanne Blindbæk hårdt.

Trainee-ordningen var guld værd for mig. Det var en døråbner ind på det kommunale arbejdsmarked. Jeg fik lige den ekstra støtte og et skub til at søge bredere

Hanne Blindbæk

Trainee-ordning guld værd efter coronakrisen
Jobcentrene og andre arbejdspladser lukkede ned i lange perioder. De ansatte arbejdede hjemmefra, og de ledige skulle i månedsvis ikke møde op til samtaler. Der var ikke mange job at søge, og selv om Hanne Blindbæk sprøjtede jobansøgninger afsted, gav det ingenting.

I foråret begyndte det coronaramte arbejdsmarked at åbne op igen. A-kassen i Dansk Socialrådgiverforening tilbød Hanne Blinkbæk et traineeforløb med rådgivning, oplæg og ikke mindst kontakter rundt om på arbejdspladserne.

”Trainee-ordningen var guld værd for mig. Det var en døråbner ind på det kommunale arbejdsmarked. Jeg fik lige den ekstra støtte og et skub til at søge bredere,” fastslår hun.

Traineeordningen

Et traineeforløb består typisk af en kombination af fagrelevant kursus og opkvalificering samt virksomhedspraktik eller jobrotation.

Den nuværende traineeordning er en aftale mellem beskæftigelsesministeriet, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Akademikerne. Ordningen er netop blevet forlænget, og løber foreløbig til 1. juli 2022.

I FH er forbundene BUPL, HK, PROSA, Socialpædagogerne, Teknisk Landsforbund, Kost og Ernæringsforbundet, Socialrådgiverne og Psykomotoriske Terapeuter med. Trainee-ordningen har siden 2013 hjulpet ledige dimittender med mellemlange og lange uddannelser i job.

Tip fra a-kassen førte til fast job
Efter et tip fra a-kassen kontaktede Hanne Blindbæk også Jobcentret i Kolding for at høre, om der var ledige vikariater eller faste job.

I stedet blev hun tilbudt otte ugers erhvervspraktik og sagde fluks ja tak. Også selv om hun skal ud ad døren fra sit hjem i Horsens klokken 5.45 hver dag for møde til tiden i Kolding. Med offentlig transport tager det to timer hver vej at komme på arbejde.

”Men det handler om at få en fod indenfor på en arbejdsplads, hvor man har lyst til at være. Efter praktikforløbet fik jeg tilbudt et vikariat, og da der kom en fast stilling, søgte og fik jeg det. Så nu er jeg en kisteglad fastansat socialrådgiver på Kolding Jobcenter,” siger hun.

Livserfaring med i bagagen
Hanne Blindbæk visiterer fleksjob til fysisk og psykisk nedslidte på arbejdsmarkedet. Med hendes egne ord, er hun dygtig til jobbet, selvom hun er helt grøn i sit fag:

”Jeg har jo min livserfaring at give af og lidt mere forståelse for, at folk er slidt ned, når de har haft hårdt arbejde som for eksempel brolægger eller murer i årtier”, siger hun.

Hanne Blindbæk er ikke i tvivl om, at traineeforløbet gav hende gennembruddet på arbejdsmarkedet.

”Traineeforløbet var afgørende for, at jeg fik mit første job, fordi jeg fik et netværk og nogle gode fif,” konstaterer Hanne Blindbæk.

Man bliver aldrig færdig med at lære nyt
Hendes motto er, at ’man hver dag skal lære en ny ting’. Det giver hun videre til de borgere, som hun hjælper videre til et flexjob.

”Uanset hvor man er i livet og hvilke udfordringer, man slås med, bliver man aldrig færdig med at lære noget nyt,” siger Hanne Blindbæk.

Det motto lever hun selv op til. Som socialrådgiver, der skal finde pladserne til flexjobberne, er det nødvendigt at kunne køre rundt til arbejdsgiverne og se arbejdspladserne an for at kunne finde de rigtige fleksjob til borgerne.

Men Hanne Blindbæk har hverken bil eller kørekort. Det får hun. Lige nu er hun i gang med at tage kørekort, og hendes mand kigger efter en billig bil.

”Den skal bare kunne køre,” lyder det fra Hanne Blindbæk med et stort grin.

Serie om trainee

I en serie har vi fulgt en række nyuddannede, som har fundet en vej ind på arbejdsmarkedet gennem den såkaldte trainee-ordning. Hannes historie er den sidste i serien.

Se flere trainee-historier.