Det er kun få måneder siden 27-årige Jais Rørbo Jessen stod med sit dugfriske eksamensbevis som professionsbachelor i Leisure Management fra professionshøjskolen Absalon i Roskilde. 

Han har allerede sendt en stribe ansøgninger ud til virksomheder, hvor han gerne vil have sit første job som leisure manager. Men selv om han har en ny uddannelse og et CV, der burde få mange virksomheder til at spærre øjnene op og kalde ham til samtale, er der endnu ikke sket noget afgørende på jobfronten. 

Det er fedt, at min a-kasse laver et fagligt forløb for at få mig hurtigere i job. Som nyuddannet kan det være nødvendigt, hvis man ikke har netværk, og jeg er i hvert fald superglad for rådgivningen 

Jais Rørbo Jessen

”Jeg kunne hurtigt se, at jeg skulle have noget mere erfaring og nogle flere kompetencer for at gøre mig mere attraktiv”, siger Jais Rørbo Jessen, der kommer fra Ribe men bor nu på Frederiksberg. 

Personlig rådgivning guld værd

Han er helt ærlig omkring, at det er svært at stå som håbefuld og ambitiøs nyuddannet bachelor og brænde for at få fast arbejde – men ikke blive kaldt til jobsamtaler.

”Hvad var det, jeg gjorde forkert eller manglede for at komme til samtale og få jobbet? Jeg nåede at komme i tvivl om mig selv og blive slået lidt ud”, siger han. 

Serie om Trainee

I en serie følger vi en række nyuddannede, som har fundet en vej ind på arbejdsmarkedet gennem den såkaldte trainee-ordning. Ca. en gang om måneden frem til august 2021 vil vi møde en ny nyuddannet.

Her viste HK Hovedstaden og den personlige rådgivning i HK A-kasse at være guld værd for Jais Rørbo Jessen. 

Da han var dugfrisk uddannet, kontaktede han a-kassen for at få styr på dagpengereglerne og blev tilbudt et såkaldt trainee-forløb, som i HK Hovedstaden kaldes for KarriereBoost.

Ud af komfortzonen

Han kalder sin rådgiver i fagforeningen for sin sin ’karrierebooster’. Foreløbig har de haft tre møder siden februar og et nyt er i kalenderen. 

Allerede ved første samtale blev Jais Rørbo Jessen opmærksom på, at han kunne komme i virksomhedspraktik

”Min karrierebooster i HK skubber lidt til mig og får mig ud af min komfortzone, samtidig med at hun holder mig i hånden på en meget professionel måde”, siger han.

Skræddersyet rådgivning

Det er også via a-kassen, at Jais Rørbo Jessen har fået en mængde gode råd til, hvordan han præsenterer sig på LinkedIn, skriver ansøgninger og får udbygget sit netværk. Rådgivningen oplever han som meget skræddersyet lige præcis til ham.

Traineeordningen

Et traineeforløb består typisk af en kombination af fagrelevant kursus og opkvalificering samt virksomhedspraktik eller jobrotation.

Den nuværende traineeordning er en aftale mellem beskæftigelsesministeriet, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Akademikerne. Den løber foreløbig til udgangen af 2021.

I FH er forbundene BUPL, HK, PROSA, Socialpædagogerne, Teknisk Landsforbund, Kost og Ernæringsforbundet, Socialrådgiverne og Psykomotoriske Terapeuter med. Trainee-ordningen har siden 2013 hjulpet ledige dimittender med mellemlange og lange uddannelser i job.

Se flere trainee-casehistorier

”Det er rart med en karrierebooster, der kan hjælpe med at pille de lidt kække formuleringer ud af ens CV. Karriereboosteren er ikke bange for at være ærlig og træde mig lidt over tæerne. Det er professionel sparring”, siger han. 

”Det er i hvert fald nogle andre svar, end hvis jeg spørger mine venner og mor om det samme. De ville nok klappe mig på skuldrene og sige, at alt er godt”, griner Jais Rørbo Jessen.

Fra Livgarden til vinhandlen

Før han begyndte på uddannelsen, havde Jais Rørbo Jessen prøvet sig af på en stribe vidt forskellige arbejdspladser. Bl.a. som værnepligtig i Livgarden, pædagogisk medhjælper på et værested for psykisk handicappede, butiksansat og kundekonsulent i Nemlig.com.

Jais Rørbo Jessen vil helst have et job at stå op til hver morgen og engagere sig i. 

Det har han lige nu, hvor han er i en måneds virksomhedspraktik. Blandt andet tilskyndet af HK’s karrierebooster, der anbefalede ham at få erfaring indenfor det felt, som han gerne vil arbejde med. 

Lige nu hjælper Jais en mindre vinforretning på Frederiksberg med at friske deres hjemmeside op, stå for deres sociale medier, lave nyhedsbreve og kampagneudvikling og sætte gang i den digitale markedsføring.

Et skridt nærmere drømmejobbet

De fire ugers virksomhedspraktik skulle gerne bringe ham skridtet nærmere drømmejobbet, som er at lave digital markedsføring. Men ellers er han åben over for alt, hvor han kan omsætte sine faglige kompetencer fra tre et halvt år på skolebænken i Roskilde. Uddannelsen som leisure manager kvalificerer til blandt andet markedsføring og eventudvikling inden for oplevelsesindustri, sport, turisme, kunst og kultur. 

”Det er fedt, at min a-kasse laver et fagligt forløb for at få mig hurtigere i job. Som nyuddannet kan det være nødvendigt, hvis man ikke har netværk, og jeg er i hvert fald superglad for rådgivningen”, fastslår Jais Rørbo Jessen.