I januar blev 33-årige Jacob Klejs Nielsen professionsbachelor i laboratorie- og fødevareteknologi og var ikke til at skyde igennem af stolthed. Den tidligere kok havde knoklet på Erhvervsakademiet i Aarhus, fået flot eksamen og var overbevist om, at han rimelig let kunne finde et arbejde.
Men han blev ikke kaldt til jobsamtaler. Tingene stod stille i et par måneder. Indtil der kom en mail fra Teknikernes A-kasse med et tilbud om at være med i et seks ugers trainee-forløb for at hjælpe ham ud på arbejdsmarkedet.
”På det tidspunkt havde jeg været i jobcentret et par gange og var absolut ikke imponeret. Som ledig er du bare et nummer og oplever slet ikke nogen håndholdt indsats. Så jeg dukkede op til et møde i a-kassen, hvor trainee-kurset blev præsenteret og tænkte, at det tilbud kunne jeg da have mere gavn af end kommunens,” siger Jacob Klejs Nielsen.
I april begyndte han på seks ugers trainee-forløb sammen med godt tyve andre ledige dimittender i Teknikernes A-kasse. Hans jobansøgninger og CV blev nærlæst af professionelle jobkonsulenter, der gav ham feedback. Så skrev han hele molevitten om med et nyt fokus, ligesom han ringede rundt til diverse virksomheder.
Og så kom der hul igennem til arbejdsgiverne. Pludselig vadede Jacob Klejs Nielsen i indkaldelser til jobsamtaler.
”Jeg fik fem jobtilbud på tre dage. Et par stykker i København, et i Haderslev og så her i Aarhus. Det var for vildt,” siger Jacob Klejs Nielsen.
Han endte med at sige ja til et job som kvalitetskoordinator på Katrine Andersens Chokoladefabrik i Søften nordvest for Aarhus. Onsdag 1. juni havde han første arbejdsdag og siden har det været en stejl læringskurve.
”Jeg har ansvaret for at opretholde kvaliteten i vores varer og sikrer, at vi lever op til diverse standarder og lovgivning. Der er også en del dokumentation og kundekontakt, og så er jeg inde over deklarationer af næringsindhold, labels på vores produkter og så videre. Det er en bred stilling med masser af ansvar og en kæmpestor udfordring,” konstaterer han.
Jacob Klejs Nielsen vil til enhver tid anbefale andre ledige nyuddannede at sige ja til at deltage i et trainee-forløb.
”Jeg oplevede trainee-kurset som et forløb kogt ned til en bouillonterning med al det bedste, som en a-kasse kan præstere. Det var intenst, seriøst og krævende, og der var hele tiden fokus på den enkelte med masser af personlig rådgivning. For mig blev forløbet et energiboost, der gav masser af motivation og ny læring,” fastslår han.
I dag følger han med i, hvordan det er gået de andre 24 deltagere på trainee-forløbet. En håndfuld har fået job, mens andre er tæt på at lande fast arbejde. Derudover er 12 i virksomhedspraktik, og en er begyndt på ny uddannelse. I hans øjne er det en megasucces, som han gerne vil reklamere for.
”Jeg tror, at alle deltagerne rykkede, fordi forløbet var skruet godt sammen. For mig viste det også, at Teknisk Landsforbund og a-kassen er vigtig, fordi man som medlem bliver taget professionelt hånd om, når man har brug for det,” pointerer han.
Derfor har Jacob Klejs Nielsen også tilbudt at troppe op og fortælle sin historie, når Teknikernes A-kasse til efteråret gentager trainee-forløbet i København.
Og så er det ellers derudad på cyklen. Hjem til den to-årige søn Emil og drømmene om engang i fremtiden at få større ledelsesansvar på en fødevarevirksomhed.
”Jeg har et stort kendskab til mad og kogekunst fra min tid som kok. Og så er jeg optaget af fødevarekvalitet, produktion og ny teknologi. Det er en meget god kombination,” siger han.