”Kursusbevis i neuropædagogik”.

Det er med stolt stemme, at socialpædagogen Tanja Oldenborg konstaterer, at hun har gennemført et to måneders traineeforløb og nu kan skrive et efteruddannelseskursus i neuropædagogik på sit CV. Med det i hånden kan hun gå mere målrettet efter sine drømmejob inden for ældreområdet og psykiatrien.

”Nu viger jeg ikke tilbage for at søge job, jeg aldrig tidligere turde overveje. Jeg er blevet connected til nogle faglige værdier igen og har fået et boost af energi,” siger hun.

Fx har hun ikke længere berøringsangst i forhold til at arbejde med demente. Det er ikke altid, at den 43-årige arbejdsløse socialpædagog har været så kæk. Hun dimitterede i januar 2020, og så kom coronaen buldrende. Jobansøgninger førte ingen steder hen.

Serie om trainee

I en serie følger vi en række nyuddannede, som har fundet en vej ind på arbejdsmarkedet gennem den såkaldte trainee-ordning. Ca. en gang om måneden frem til august 2021 vil vi møde en ny nyuddannet.

Hjemme i landsbyen Stae lidt nord for Limfjorden begyndte hun at tvivle på sig selv. Hun havde aldrig gået ledig før og altid haft et arbejde. Som pædagogmedhjælper, parkeringsvagt eller produktionsmedarbejder på private virksomheder.

Frygt for samlebåndskursus

I efteråret ringede jobkonsulent Christian Brusgaard fra Socialpædagogernes a-kasse og tilbød den ledige dimittend et otte ugers traineeforløb. 

”Jeg var lidt loren ved det, da han ringede. Jeg reagerede nok, som mange andre ledige gør og tænkte, at nu ville a-kassen tæske en dum en som mig op af sofaen med et samlebåndskursus uden indhold, men som jeg havde pligt til at tage,” siger hun.

I dag har hun lutter ros til overs for traineeforløbet, som SL og BUPL Nordjylland gennemførte i samarbejde med Professionshøjskolen UCN. 

Masser af indhold og fagligt input

”Der var masser af indhold og fagligt input – både i praktik på et aktivitetscenter og på skolen, hvor vi blandt andet blev spidse på vores kompetencer og jobsøgning. Det hele var meget professionelt og håndholdt,” fastslår hun.

Traineeordningen

Et traineeforløb består typisk af en kombination af fagrelevant kursus og opkvalificering samt virksomhedspraktik eller jobrotation.

Den nuværende traineeordning er en aftale mellem beskæftigelsesministeriet, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Akademikerne. Den løber foreløbig til udgangen af 2021.

I FH er forbundene BUPL, HK, PROSA, Socialpædagogerne, Teknisk Landsforbund, Kost og Ernæringsforbundet, Socialrådgiverne og Psykomotoriske Terapeuter med. Trainee-ordningen har siden 2013 hjulpet ledige dimittender med mellemlange og lange uddannelser i job.

Se flere trainee-casehistorier

Jobkonsulent Christian Brusgaard er glad for, at traineeforløbet har fået Tanja Oldenborg til at se muligheder frem for begrænsninger.

”Vores erfaring fra tidligere forløb er, at deltagerne kommer i job. De får nye tilgange og perspektiver på deres fag, når de får lov at dykke ned i neuropædagogik, der er efterspurgt på det det socialpædagogiske arbejdsmarked,” siger han.

Udvidet horisont og mere mod

Kombinationen af to ugers introkursus, fire ugers praktik og to ugers afslutning på skolebænken med flere faglige oplæg samt opgaveskrivning var lige, hvad Tanja Oldenborg trængte til. Med egne ord var hendes tidligere ansøgninger lidt for standard, og hun kom aldrig til jobsamtaler. En del stillinger turde hun ikke søge, fordi hun følte sig underkvalificeret.

”På trainee-forløbet fik jeg mere pædagogisk selvtillid og udvidet min horisont, så jeg i dag har modet til at søge bredere indenfor socialpædagogikken. Det har været sindssygt givtigt,” konstaterer hun.

Derudover fik hun friske øjne på sit CV og lærte systematik i forhold til jobansøgninger.

”I dag printer jeg stillingsopslag af interesse og sidder derefter med en rød, gul og grøn textliner. De krav i jobannoncen, som jeg lever op til, får en grøn farve, og de andre krav markerer jeg med enten gul eller rød. Min ansøgning vinkler jeg på, hvad jeg kan, og der er ingen tvivl om, at mine ansøgninger er blevet skarpere,” siger hun og tilføjer med et grin, at de også er blevet lettere at skrive.

Indkaldt til jobsamtaler

Siden årsskiftet har Tanja Oldenborg været til to jobsamtaler.

”Første gang var jeg sygt nervøs, for det var mit livs første egentlige jobsamtale. Alle andre job har jeg fået via netværk,” konstaterer hun.

Den anden jobsamtale gik betydeligt bedre, men heller ikke der var der pote.

”Efter det afslag var jeg lige nede at vende. Man får lige et dyk, når man ikke får jobbet. Men jeg er optimistisk igen, og lige nu ligger der syv printede stillingsopslag på mit skrivebord, så jeg skal have sendt nogle flere ansøgninger,” fortæller hun.

Det er nemlig træls at gå arbejdsløs måned efter måned, når man dimitterer og har et friskt bachelor-bevis, som man bare vil gøre brug af.

Fedt skræddersyet forløb

”Trainee-forløbet kom på det helt rigtige tidspunkt for mig, hvor jeg var ved at komme lidt i krise. Forløbet gav mig ny pædagogisk viden, bedre netværk og en masse fif til jobansøgninger. Jeg er også blevet mere opsøgende i forhold til at tage kontakt til mulige arbejdspladser. I det hele taget er jeg nok blevet lidt mere hardcore i forhold til at gå efter nogle job og tro på det”, noterer hun.

Derfor tøver hun ikke med at reklamere for trainee-forløbet. ”Det har været et fedt skræddersyet forløb, der har rykket mig. Jeg tror, at de fleste dimittender uanset fag ville have gavn af sådan et forløb,” siger Tanja Oldenborg.