Bov. Svinekam. Ribbensteg. Mørbrad. Hamburgerryg. Skinke. 

Ikke alene kan Besim Avdic alle udskæringerne. Han kan også selv slagte svinet, udbene og partere det, så intet går til spilde. 

I maj bestod Besim Avdic svendeprøven som industrislagter med speciale i svineslagtning.

Midt i en covid19-krise og et usikkert arbejdsmarked er den 27-årige voksenlærling ekstra glad for nu at have papir på sin uddannelse.

Jo mere uddannelse, du har i bagagen, jo bedre løn og jo flere muligheder for at klare dig

Besim Avdic, danish crown

Voksenlærlinge lærer masser af nyt og får god løn

”Jo mere uddannelse, du har i bagagen, jo bedre løn og jo flere muligheder for at klare dig. Det gælder indenfor alle brancher i den her coronatid – men især indenfor slagteri- og fødevarebranchen,” siger Besim Avdic, der arbejder på gigant-slagteriet Danish Crown i Horsens.

Han er mægtig glad for, at han fik mulighed for at blive voksenlærling og udbygge sin to-årige uddannelse som industrislagter med et års speciale.

”Jeg tror ikke, at det er gået op for ret mange, at man kan bygge videre på en erhvervsuddannelse hele livet.

Voksenlærlinge-ordningen betyder jo, at du lærer en masse nyt, samtidig med at du tjener en god løn. Og så kan du komme videre op ad trappen i dit arbejdsliv senere hen, når det passer dig,” siger han.

Monsterglad for sit fag

Besim Avdic har selv store planer om at komme op ad trappen i sit arbejdsliv. Men det skal ikke være lige nu, hvor han glæder sig til at komme på akkord, afprøve sine færdigheder og tjene langt flere penge end han kan på timeløn.

”Jeg er blevet monsterglad for mit fag. Nu vil jeg klø på nogle år.

Men senere vil jeg gerne videre og blive enten mester, dyrlæge eller arbejde som uddannelseskoordinator og hjælpe andre unge til at blive faglærte”, siger han.

Besim Avdic konstaterer, at arbejdsmarkedet forandrer sig ekstremt hurtigt både på grund af coronakrise, automatisering og digitalisering.

”Man er nødt til at tage på kurser og uddanne sig for at følge med,” konstaterer han med den største selvfølgelighed.

Prøv det. Lad være at sige nej og afskær dig selv for nogle muligheder, fordi du er usikker

BESIM AVDIC, DANISH CROWN

Tæt på familien

Den bosnisk-fødte Besim Avdic er selv lidt overrasket over, at han er havnet på slagtergangen på Danmarks største svineslagteri.

Faderen blev dræbt i krigen på Balkan, da Besim Avdiz var spæd, og hans mor flygtede til Danmark med to små børn.

Fakta: Bedre vilkår for voksenlærlinge

Regeringen er sammen med et bredt flertal i folketinget blevet enige om en aftale, som skal forbedre vilkårene for uddannelse og opkvalificering af ledige.

Ift til voksenlærlinge betyder aftalen at:

  • Faglærte ledige kan blive voksenlærling allerede efter tre måneders ledighed, og det er en halvering i forhold til i dag.
  • at positivlisten for beskæftigede suspenderes, så det ekstraordinært i 2020-2021 er muligt at blive voksenlærling inden for alle fag.
  • Beskæftigede faglærte med en forældet uddannelse kan blive voksenlærlinge

Læs mere her

Det blev til en barndom og ungdom i Næstved, hvor han tog en handelsuddannelse og var i lære i en Ekspert-butik, hvor han solgte radio- og tv-apparater.

Da han var udlært, havde butiksejeren ikke råd til at fastansætte ham, så for at tjene penge, prøvede han lidt af hvert. Blandt andet håndværker.

”Efterhånden fandt jeg ud af, at jeg ville være slagteriarbejder og fik en læreplads i Ringsted.

Men i mellemtiden flyttede både min søster og min mor til Jylland. Vi har et stærkt familiesammenhold, så for at være tæt på dem, fik jeg flyttet min elevstilling til Danish Crown,” beretter han. 

Prøv de mange muligheder

Besim Avdic har julelys i øjnene, når han fortæller, at hans søster er dansk forlovet og har fået en datter.

”Min lille niece hedder Ella, og min mor er sektionschef i Bilka i Tilst, så vi har fået styr på integrationen i vores familie,” griner han.

Da Besim Avdic først havde besluttet sig for at blive industrislagter, kunne ti vilde heste ikke bremse ham. Og det mener han, at andre ufaglærte og faglærte på det danske arbejdsmarked også kan lære af.

”I starten synes jeg, at det var lidt ulækkert, og der var meget blod. Men det vænner man sig hurtigt til. Derfor vil jeg sige til andre unge, der er lidt skeptiske overfor at kaste sig over noget nyt: Prøv det.

Lad være at sige nej og afskær dig selv for nogle muligheder, fordi du er usikker,” lyder hans råd.

Voksenlærlinge-ordningen er jo vildt god, fordi man kan lære noget nyt og på samme tid får større sikkerhed i sit job og flere valgmuligheder

BESIM AVDIC, DANISH CROWN

Sig aldrig nej uden at prøve af først

I det hele har Besim Avdic en livsfilosofi, der handler om aldrig at sige nej til noget, før man har prøvet det af.

Voksenlærling.nu : Fagbevægelsens Hovedorganisation

”Det danske uddannelsessystem er så fuldt af muligheder. Man kan prøve tingene af, indtil man finder sin rette hylde.

Voksenlærlinge-ordningen er jo vildt god, fordi man kan lære noget nyt og på samme tid får større sikkerhed i sit job og flere valgmuligheder,” pointerer han.

Besim Avdic hilser på danske, polske og bosniske kolleger på vej hjem fra dagholdet på Danish Crown. Vi ses i morgen, lyder det fra en kollega. God fyraften, siger en anden.

”Det er en god arbejdsplads. Det er hårdt fysisk arbejde, og folk knokler, men der er også plads til sjov og ballade. Vi er flest mænd, og der er nok en del drengehumor men også et godt kammeratskab,” fortæller han.

Hårdt fysisk akkord-arbejde

”Det er lige mig. Båndet kører hele tiden, og det duer ikke at sløse. Man bliver selv stærkere og stærkere, og man kan også mærke, at man bliver dygtigere til sit arbejde, og det giver en tilfredshed,” fastslår han.

Men Besim Avdic kan også se på sine ældre kolleger på slagteriet, at deres kroppe bliver nedslidte af hårdt fysisk akkord-arbejde hver dag.

Derfor forstår han godt, at Fødevareforbundet NNF kæmper med næb og klør for en differentieret pensionsalder, så nedslidte får ret til tidligere pension.

”Jeg er jo ung, og min krop kan klare det. Men puha! –  nogle af de ældre har svært ved at holde til det, og spørgsmålet er, om min krop ville kunne holde til det her job frem til pensionsalderen.

Også i det lys er det godt at have planer og bruge sine uddannelsesmuligheder,” siger han.

Læs mere på voksenlærling.nu

Voksenlærling : Fagbevægelsens Hovedorganisation
Besøg hjemmesiden “voksenlærling.nu og læs mere om alle fordelene for voksenlærlinge og arbejdsgivere ved voksenlærlinge-ordningen.