Aftalen betyder, at private virksomhederne resten af året får 75 pct. i lønkompensation, for de elever og lærlinge, de allerede har.

Hvis de ansætter nye lærlinge og elever i hele uddannelsesforløb, får de 90 pct. i lønkompensation og hvis de ansætter lærlinge og elever i korte uddannelsesaftaler, får de 45 pct. i lønkompensation.

Man kan roligt sige, at nu er der ikke flere dårlige undskyldninger for ikke at have elever og lærlinge i sin virksomhed

Lizette Risgaard

Ikke flere undskyldninger for ikke at ansætte lærlinge og elever

”Det giver virksomhederne den nødvendige støtte i en økonomisk svær tid til at holde fast i deres elever og lærlinge og til at ansætte nye.

Man kan roligt sige, at nu er der ikke flere dårlige undskyldninger for ikke at have elever og lærlinge i sin virksomhed”, siger Lizette Risgaard.

”Vi ser ind i en fremtid, hvor vi kommer til at mangle titusindvis af faglærte, fordi der i forvejen ikke bliver uddannet nok. Så min meget klare opfordring til virksomhederne er: Åbn dørene for de unge mennesker – I får massivt brug for dem om bare få år”, siger Lizette Risgaard.

Hele uddannelsesaftaler prioriteres frem for korte aftaler

FH’s formand glæder sig over, at aftalen især motiverer virksomhederne til at indgå hele uddannelsesaftaler i modsætning til de korte aftaler, hvor elever og lærlinge er nødsaget til at skifte praktikvirksomhed op til flere gange i løbet af deres uddannelse. 

”Vi har længe haft et horn i siden på de korte aftaler, da det besværliggør de unges uddannelse”, siger Lizette Risgaard.

Aftalen indebærer samtidig en række initiativer, der styrker opretholdelsen af praktikpladser i kommuner og regioner. 

Med aftalen udmøntes samlet set 5,4 mia. kr. af AUB-midlerne, der er indbetalt af virksomhederne netop til finansiering af praktikpladser.

Forhandlingerne om bedre erhvervsuddannelser fortsætter efter sommerferien

Parterne har aftalt at mødes igen efter sommerferien for at fortsætte forhandlingerne om bedre erhvervsuddannelser.

”Aftalen løser ikke det grundlæggende problem med, at tusindvis af unge hvert år må droppe deres erhvervsuddannelse, fordi de ikke kan finde en praktikplads. Det problem skal vi have løst og det kan kun gå for langsomt, siger Lizette Risgaard.