Men det gør det faktisk for nogle. Nærmere betegnet omkring 100.000 lønmodtagere, der ikke ville kunne fortælle om deres privatliv, på samme måde som jeg gør her. Nemlig de 100.000 LGBT+ lønmodtagere som ikke oplever, at de kan være åbne om deres seksualitet eller kønsidentitet.

Det skal vi gøre op med. I FH mener vi, at alle har ret til et godt arbejdsliv – og det indebærer, at man kan være fri for diskrimination og fri til at være den man er, når man går på arbejde.

Pride fejres fra Frederiksberg til Fanø

Danmark er et af de bedste lande at være LGBT+ person i, og danskerne har sikret homoseksuelles rettigheder som nogle af de første. Pride Parade fejres fra Frederiksberg til Fanø, og både foreninger og virksomheder strømmer til for at bakke op.

Der ER meget at fejre. Den ros kan vi godt give os selv. Men vi skal fortsat have fokus på, om vores arbejdspladser er rummelige nok. Hvordan bliver en transkønnet taget imod på en byggeplads? Er vores humor med til at bringe os tættere på eller længere fra hinanden? Og hvor gode er vi – også i fagbevægelsen – til at stille spørgsmålstegn ved normer og stereotyper? Desværre, ikke gode nok.

Men vi skal fortsat have fokus på, om vores arbejdspladser er rummelige nok. Hvordan bliver en transkønnet taget imod på en byggeplads?


Majbritt Berlau, næstformand FH

I 2016 iværksatte fagbevægelsen en undersøgelse af LGBT personers oplevelse af åbenhed på arbejdsmarkedet. Den viste, at 4 ud af 10 LGBT+ personer slet ikke eller kun i lav grad er åbne om deres seksualitet og/eller kønsidentitet på deres arbejde. Det er i runde tal 100.000 personer på det danske arbejdsmarked, som i dagligdagen må skjule en vigtig del af deres identitet. Det er uacceptabelt.

Vi har alle et ansvar

Arbejdsgivere og ledere især, men også kollegaer, tillidsrepræsentanter og fagforeninger har et ansvar for at bidrage til et godt og inkluderende arbejdsmiljø.

Arbejdsgiverne skal tage ansvar i hverdagen, gå foran med en god og inkluderende ledelsesstil og skabe de gode rammer bl.a. via LGBT+ inkluderende personalepolitikker.

Som kollega er det en god ide at tænke over, om den sprogbrug og humor, man bruger i dagligdagen, er med til at inkludere eller ekskludere LGBT+ personer. Og tillidsrepræsentanter bør naturligvis også være klædt på til at hjælpe deres LGBT+ kollegaer.


Jeg skænker det ikke en tanke. Men jeg springer rent faktisk ud af skabet her.

Majbrit Berlau, Næstformand FH

I fagbevægelsen har vi fokus på norm- og kulturændringer på arbejdspladserne og i egne rækker bl.a. ved at dele viden og konkrete råd. I 2018 lavede vi (FIU-ligestilling) materiale om arbejdspladser for alle med gode råd til en LGBT+ ligestillet arbejdsplads. Her i forbindelse med Pride Week sætter mange af fagforeningerne fokus på LGBT+ ved møder og konferencer.

Vi skal vise sagen er vigtig for os

Den årlige Pride Week er en kærkommen lejlighed til at give vores egen indsats et eftersyn. Selvom vi gør en indsats er der stadig et stykke vej endnu, og ved at deltage i Pride Parade viser vi både vores egne medlemmer og LGBT+ fællesskabet at sagen er vigtig for os.

Vi deler Copenhagen Prides vision om at skabe en verden, hvor enhver kan elske og leve – frit og i tryghed. Og vi ønsker et samfund, hvor der er plads til alle og ingen må diskrimineres. Vi arbejder derfor for et mangfoldigt arbejdsmarked, hvor alle behandles med respekt og ligeværd, og hvor man trygt kan være den man er.

Debatindlægget er bragt bragt i UgebrevetA4 13.08.19