Arbejdsliv, arbejdsmarked… Hvordan var det nu lige i 2015?
Savner du et overblik over året, der gik, så læs videre her. 
Folketingsvalget den 18. juni er – også set med arbejdsmarkedsbriller – en central begivenhed i 2015. DF fik valgets største mandatfremgang og blev det største borgerlige parti, som lige netop gav flertal til blå blok. Så selv om Socialdemokraterne blev landets største parti, blev det et farvel til fire års rød regering.
Det var fagbevægelsen forberedt på. FTF og LO gik i foråret for første gang sammen om en fælles valgkampagne – neutral og partipolitisk uafhængig. På vegne af deres tilsammen næsten 1,5 mio. medlemmer stillede de to hovedorganisationer en række krav til en ny regering uanset blokfarve, bl.a. en fleksibel genoptjening af dagpenge og nye trepartsforhandlinger – krav, som den nye regering har lyttet til.
Det overordnede budskab var: Ved at samarbejde med fagbevægelsen kan en ny regering skabe mere værdi!

Minus, nul- eller plusvækst
Efter valget skulle den nye regering med sit spinkle flertal få en finanslov til at hænge sammen. Blå blok bestående af V, DF, LA og K skulle spænde over vidt forskellige finanspolitiske valgløfter.
Offentligt forbrug fyldte en stor del af den politiske sendeflade. Kampen om tallene tog til: Ville de forskellige partiers forslag føre til enten nulvækst, minusvækst eller grader af plusvækst i den offentlige sektor?
Regeringen indførte med finansloven for 2016 et nyt spareredskab – det omdiskuterede omprioriteringsbidrag, som vil betyde nedskæringer i den kommunale velfærd og på uddannelsesområdet. Der er lagt op til, at den offentlige velfærd skal betale skattelettelser til de rigeste og til billigere luksusbiler.

Endelig: nyt dagpengesystem
Igennem hele året satte dagpengesystemet sit præg på de politiske debatter. LO og FTF havde begge plads i Dagpengekommissionen, som kom med sine anbefalinger i oktober. Kort tid efter landede regeringen en aftale om en reform med et bredt politisk flertal bag sig.
En central ændring er, at arbejdsløse nu får mulighed for at udvide dagpengeperioden til tre år gennem ‘dynamisk genoptjening’. Det skal sikre, at færre arbejdsløse mister dagpengeretten. Nye og mere fleksible regler for supplerende dagpenge er også blevet aftalt.

Folkemøde støvsuget for toppolitikere
Folkemødet på Bornholm midt i juni skilte sig ud fra de fire forrige års møder på især ét punkt: Allinge var så godt som støvsuget for toppolitikere, der havde travlt med at føre valgkamp andre steder. En af de tunge drenge, der kom til Folkemødet, var DA’s formand, Jørgen Neergaard, som senere skulle blive regeringens store ministeroverraskelse. Til et af FTF og LO’s fælles arrangementer på Folkemødet lancerede den kommende beskæftigelsesminister et budskab, som kun er blevet endnu vigtigere med regeringens nye finanslov: "Uddannelse er vigtigere end skattelettelser". FTF kunne ikke være mere enig!


Foruden valget bød sommeren 2015 på en sag af allerstørste principielle vigtighed for fagbevægelsen og den danske model: Arbejdsretten gav fagbevægelsen medhold i sagen mellem det irske flyselskab Ryanair og Serviceforbundets krav om danske overenskomster. Arbejdsretten nåede også i sin afgørelse frem til, at Flyvebranchens Personale Union lovligt kunne indlede konflikt mod det irske luftfartsselskab.
"Arbejdsrettens afgørelse understreger, at den danske model gælder, når man driver virksomhed i Danmark. Og her ønsker vi et arbejdsmarked med anstændige løn- og ansættelsesvilkår", lød udmeldingen Bente Sorgenfrey efter afgørelsen.

Ansattes ytringsfrihed
Først på året kom en ny tyk betænkning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Den var resultatet af et års arbejde i et udvalg nedsat af den tidligere regering. FTF deltog i udvalgsarbejdet, som skulle afdække mulighederne for en bedre beskyttelse af offentligt ansattes ytringsfrihed. De nye lovparagraffer, der efter FTF’s mening må til, hvis offentligt ansatte reelt skal beskyttes mod negative følger af at bruge deres ytringsfrihed, er stadig ikke indført. FTF kæmper videre. Besparelserne i den offentlige sektor gør det ekstra vigtigt at ansatte tør sige fra på borgernes og egne vegne.


Hver anden finder fejl i lønsedlen
FTF, medlemsorganisationerne og LO kørte igen i år Løntjek-kampagnen, som en del af OK-oplysningsindsatsen. Kampagnen skal få flere lønmodtagere til at tjekke deres lønsedler. Også i år viste der sig at være god grund til det: Hver anden finder fejl i lønsedlen. Kampagnen kører igen i uge 45-46 i det nye år.


FTF og LO fortsætter samarbejdet
Det skortede ikke på flirte- og ægteskabsmetaforer i pressen, da både LO og FTF på hver deres kongres i efteråret besluttede at styrke samarbejdet. Målet er senest ved udgangen af 2017 at afklare, om der er grundlag for at danne en eventuel ny fælles hovedorganisation. I samme periode skal det strategiske samarbejde mellem LO og FTF udvikles, bl.a. som en forberedelse til forårets trepartsforhandlinger, bl.a. på uddannelsesområdet.

FTF’s kongres blev af flere deltagere omtalt som den bedste nogensinde; engagementet var stort med 100 indlæg fra talerstolen.

Spænding om EU-valg til det sidste
Den 3. december gik befolkningen til stemmeurnerne for anden gang i år. Lidt over halvdelen stemte nej til at omdanne det danske retsforbehold til en såkaldt tilvalgsordning. Retsforbeholdet gælder politiet og domstolenes arbejde og betyder, at Danmark ikke er med i dele af EU-landenes retspolitik.

FTF, LO og AC havde forud anbefalet et ja, især begrundet med, at det ville give bedre muligheder i kampen mod social dumping. Fagbevægelsen var med sin anbefaling helt på linje med en række erhvervsorganisationer og humanitære organisationer og et flertal i Folketinget – men vælgerne ville det anderledes.
"Nej’et viser bl.a. befolkningens ambivalens overfor Den Europæiske Union. Bl.a. fordi den sociale profil er forsvundet til fordel for stram økonomisk styring", siger Bente Sorgenfrey efter valget.