Hver 8. kvinde forlader arbejdsmarkedet i utide, fordi det ikke er muligt at få tilstrækkelig behandling for de gener, mange kvinder kæmper med i overgangsalderen, og fordi det stadig er svært for mange at tale åbent om problemerne med deres chef og deres kolleger.
I dag fejrer vi kvindernes internationale kampdag.
Det er en dejlig dag, hvor vi fejrer det, vi har opnået og taler om det, der stadig skal gøres, så arbejdslivet bliver indrettet til bedre at passe med kvinders liv.
Derfor skal vi tale om overgangsalder!
Fokus på livscyklus
Det er en livsfase, der har store og hidtil oversete konsekvenser, og vi kender endnu ikke det fulde omfang af betydningen for kvinderne på de danske arbejdspladser.
Her halter vi bagud fra lande, der har langt mere fokus på kvinders livscyklus og sundhed.
I store engelske undersøgelser om kvinders overgangsalder beretter hver anden kvinde om symptomer som søvnløshed, koncentrationsbesvær og muskelsmerter, som har haft negativ betydning i både deres arbejdsliv og deres privatliv.
Undersøgelserne viser, at de fleste ikke har talt med deres leder om det, og at det for de hårdest ramte har betydet, at de enten har forladt deres job i utide eller overvejet det meget kraftigt.
Det har vi ikke råd til i Danmark, og jeg synes heller ikke, vi kan være det bekendt.
Kvinder skal ikke ’bare tage sig sammen’
Det handler ikke om, at danske kvinder er forkælede og skal tage sig sammen. Det er i vores alles interesse, at vi finder ud af, hvordan vi støtter kvinder i denne livsfase, som kalder på tilpasninger i arbejdsmiljøet.
Tænk engang hvis det også gælder, at hver 8. kvinde i Danmark forlader sit arbejde, fordi hun har gener på grund af sin overgangsalder.
Så er der grund til at tro, at mange ekstra hænder kan hentes ved at indrette vores arbejdsliv klogere.
Jeg hilser det derfor velkommen og er spændt på resultaterne fra det omfattende undersøgelsesarbejde, Københavns Universitet netop nu har sat i gang om kvinders sundhed.
Men overgangsalderen er ikke den eneste hormonelle forandring, der udfordrer kvinder i deres arbejdsliv. Den første sætter typisk ind, før vi overhovedet er begyndt på arbejdsmarkedet.
Når piger i dag får deres første menstruation:
71%
af alle kvinder oplever smerter og ubehag
10%
af dem kommer også til at kæmpe med endometriose
Når piger i dag får deres første menstruation, indvarsler den nyvundne fertilitet desværre også gener. 71% af alle kvinder oplever smerter og ubehag.
Selv om langt de fleste unge kvinder overvinder generne og møder på deres uddannelse eller arbejdsplads, så påvirker det manges koncentrations- og præstationsevner.
Ny undersøgelse: Stadig langt til ligestilling i Europa
Cirka 10% af dem kommer også til i forskellig grad at kæmpe med endometriose; En sygdom, som giver kraftige smerter i forbindelse med menstruation og kan være årsag til uønsket barnløshed.
Underbehandling af kvinders smerter
Unge piger skal ikke begrænses, fordi de har menstruationssmerter eller bliver underbehandlet i et sundhedssystem, der ikke ved nok om hyppige og invaliderende sygdomme som endometriose.
Det er en gave at sætte nyt liv i verden. Men i dag er det ikke en selvfølge at kunne blive forælder.
De problemer, fertilitetsbehandling kaster af sig, trækker også ind i arbejdslivet. Tiden til behandling bliver nemlig betragtet som almindeligt sygefravær. Og da det ofte kun er den ene vordende forælder, der reelt er infertil, så er det ofte kun den forælder, der har ret til løn eller dagpenge under sin ”sygdom”.
Den anden, typisk kvinden, hvis hun er privat ansat, solomoderen eller det homoseksuelle par, som er i behandling uden selv at være infertile har ingen ret til betaling. Så ud over det ubehag hormonbehandlingen giver i form af træthed og hovedpine, så risikerer kvinderne også at blive straffet økonomisk.
FH: Vi er ikke i mål med ligestillingen men vi skal anerkender udviklingen
Kvinders position og muligheder i samfundet og i arbejdslivet har undergået store forandringer. Fælles for de fremskridt, der er gået forud og dem, der venter, er, at de begynder med samtalen, derefter at vi bliver klogere og indretter vores samfund efter det.
Glædelig kampdag derude!
Debatindlægget blev bragt i Avisen Danmark den 8. marts 2025.