”Jeg kan godt være bange for, om en borger følger efter mig hjem fra arbejde.”
25-årige Caroline er ansat i en kommune og skal som en del af sit arbejde sende afgørelser til borgere. Afgørelser, der ikke altid er, hvad borgeren havde håbet på.
Og det kan de blive vrede over.
”Jeg er blevet kaldt møgso og luder. Og skrankepave og det, der er værre. Jeg forsøger at lade det prelle af. Men nogle dage er det hårdt,” fortæller hun.
Bekymret for fremtiden
Caroline er langt fra den eneste. Næsten 300.000 danske lønmodtagere har et hårdt psykisk arbejdsmiljø, har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) vist i en ny analyse. Det kan være alt fra stressende tidsfrister og opgaver til mobning, chikane, vold eller trusler.
Så mange oplever hårdt psykisk arbejdsmiljø
300.000
… danske lønmodtagere
40%
…af lønmodtagere fra Socialpædagogernes a-kasse
30%
…af lønmodtagere fra FOA’s a-kasse
Problemet er stigende, og det er særlig stort blandt offentligt ansatte. Ansatte på plejehjem og døgninstitutioner topper listen, mens også lærere og pædagoger ligger højt.
Fælles for de grupper er en nær kontakt til borgere, og Caroline kan godt genkende, at det er den kontakt, der nogle gange bliver svær.
”Jeg har rigtig meget kontakt med borgerne hver dag, og det er noget af det, jeg elsker ved mit arbejde. Men det er også noget af det, der fylder nogle gange. Det gør mig bekymret for min fremtid i kommunen,” siger hun.
49 år tilbage på arbejdsmarkedet
FH mener, der er et stort behov for at styrke forebyggelsen af både psykisk og fysisk nedslidning og har derfor sat 300 millioner kroner af til netop det i udspillet til et mere retfærdigt pensionssystem.
Fordi det ikke er realistisk, at lønmodtagerne skal blive på arbejdsmarkedet endnu flere år, hvis ikke arbejdsmiljøet bliver forbedret.
”Der er så mange i det offentlige, der har stress. Og jeg kan godt forstå hvorfor.
Og jeg ved ikke, om jeg kan holde til det og være psykisk robust i de mange år, jeg har tilbage på arbejdsmarkedet,” understreger Caroline, der under de nuværende regler kan gå på pension som 74-årig – altså om 49 år.
”Heldigvis er der også de andre dage, hvor borgerne siger ’tak for, at du er her’. Det betyder rigtig meget,” siger hun.

Fakta om AE-analysen
- 17,4 pct. af lønmodtagerne svarende til ca. 300.000 danske lønmodtagere har et hårdt psykisk arbejdsmiljø.
- 33,5 pct. af lønmodtagerne ansat på plejehjem har et hårdt psykisk arbejdsmiljø.
- Mens 29,5 pct. af lønmodtagerne i branchen ”Sociale institutioner” og 24,5 pct. af lønmodtagerne i branchen ”Hoteller og restauranter” har et hårdt psykisk arbejdsmiljø, er det 8,9 pct. inden for ”Medicinalindustri” og 10,9 pct. inden for ”Bygge og anlæg”.
- Næsten 40 pct. af medlemmerne af Socialpædagogernes A-kasse og næsten 30 pct. af medlemmerne af FOA’s A-kasse har et hårdt psykisk arbejdsmiljø.
- Kvinder har oftere et hårdt psykisk arbejdsmiljø end mænd. 20,3 pct. af kvindelige lønmodtagere har et hårdt psykisk arbejdsmiljø, mens det er 14,8 pct. af mandlige.
- 18,3 pct. af lønmodtagerne har været udsat for chikane i forbindelse med arbejdet inden for det seneste år.