I denne uge lød startskuddet på de kommissærhøringer, som løber over de næste to uger.

De udpegede kommissærer – én fra hvert EU-medlemsland – skal alle gennem en tre timer lang høring i Europa-Parlamentet. Efterfølgende skal medlemmerne af Europa-Parlamentet godkende dem. 

I 2019 da den forrige Kommission skulle dannes, blev tre indstillede kandidater afvist af Europa-Parlamentet. Der er altså meget på spil for de håbefulde, udpegede kommissærer. 

Fri for russisk gas

Tirsdag var det Danmarks kommende kommissær for energi og boliger, Dan Jørgensen (S), der skulle fortælle om sine prioriteter.

Jørgensen fortalte, at der er brug for handling, når det kommer til at håndtere de høje energipriser og den boligkrise, EU står midt i. Han vil arbejde for, at EU bliver fri for russisk gas, og at alle har råd til at bo i anstændige boliger. 

Jørgensen understregede, at energi og renovering af boliger er områder, der hænger sammen med klimakrisen. Her lagde han vægt på, at den grønne omstilling vil skabe nye jobs, og at der i den forbindelse bliver brug for omskoling og opkvalificering af lønmodtagere.

Onsdag var det så Belgiens bud på en ny kommissær for beredskab, krisestyring og ligestilling, Hadja Lahbib, der skulle svare på spørgsmål fra Parlamentet. 

Ulighed følger kvinder livet igennem

Lahbib fortalte, at kvinder i EU udfører størstedelen af det ulønnede omsorgsarbejde i hjemmet, og at de fortsat tjener mindre end mænd – faktisk 12,7 % mindre.

Denne ulighed følger kvinder livet igennem, idet de også har en væsentligt mindre pensionsopsparing end mænd. Her er forskellen på hele 27 %.  

Lahbib blev efterfølgende spurgt om, hvad hun har tænkt sig at gøre for at give kvinder bedre muligheder for at deltage på arbejdsmarkedet.

Her lagde hun vægt på, at EU allerede har vedtaget en række initiativer, der skal sikre ligestilling på arbejdsmarkedet, herunder Balancen mellem arbejdsliv og privatliv samt Løngennemsigtighed i EU. Hun understregede at hun vil arbejde for, at disse initiativer bliver implementeret i alle medlemslande, så de kan gøre en reel forskel for kvinder på arbejdsmarkedet. 

Sætter retningen de næste 5 år

Både Jørgensen og Lahbib kunne ånde lettet op efter høringerne, da de begge blev godkendt som kommissærer. Dermed kan de se frem til at være med til at sætte retningen for EU de næste 5 år.

I næste uge er det bl.a. kommissærerne for beskæftigelse og det indre marked, der skal høres. I FH følger vi disse høringer tæt.

FH UDSPIL

RETFÆRDIG GRØN OMSTILLING

Fart på den grønne omstilling med tryghed og jobs til lønmodtagerne

grøn konto
grøn konto
grøn konto
FH foreslår en årlig redegørelse fra Klimarådet for at evaluere den retfærdige grønne omstilling i Danmark. Samtidig skal en ‘grøn konto’ hjælpe lavindkomstgrupper med de stigende omkostninger forbundet med den grønne omstilling. Formålet er at sikre en retfærdig fordeling af byrderne og fordelene i samfundet.
ARBEJDSKLAUSULER
ARBEJDSKLAUSULER
ARBEJDSKLAUSULER
FH’s nye klimaudspil anbefaler arbejdsklausuler i alle offentlige infrastrukturprojekter for at sikre retfærdighed i den grønne omstilling. Der skal indføres krav for kommuner og regioner samt forbedret kontrol af eksisterende regler. Desuden anbefaler FH en grøn anlægsramme og et “køb grønt eller forklar”-princip for offentlige indkøb.
debat
debat
debat
Klima- og miljøudfordringerne vil de næste mange år ændre, hvordan vi i Danmark bygger, producerer og transporterer os. Vi skal sikre, at Danmark leverer en reel grøn omstilling, men også, at vi får alle danskere med og undgår at skabe sociale kløfter. Et stærkt fokus på social retfærdighed i den grønne omstilling er afgørende for at sikre den fortsatte folkelige opbakning.
debat
debat
debat
Børsen viderebringer i torsdagens leder desværre ukritisk de økonomiske vismænds skæve konklusioner om faglærtes indkomst.
Klimarådet
Klimarådet
Klimarådet
Lønmodtagerne skal have de rette kompetencer, hvis Danmark skal nå i mål med den grønne omstilling. En ny rapport fra Klimarådet understreger behovet for at uddanne mere faglært arbejdskraft og fremhæver opkvalificering og efteruddannelse som centrale værktøjer, hvis manglen på de rette kompetencer ikke skal stå i vejen for omstillingen.