Et godt arbejdsliv begynder med et godt fritidsjob. Det tror jeg fuldt og fast på, og derfor har det også været en mærkesag for mig i mit første år som FH-formand, at flere unge skal have et godt fritidsjob – med gode løn og arbejdsvilkår, selvfølgelig!

Det er der, vi første gang møder krav fra en arbejdsgiver og lærer at være en del af et for kollegafællesskab.

Det er der, vi lærer, at der er en verden udenfor skolen, hvor forventningerne til os er anderledes og succes betyder noget andet, end det gør i klasseværelset.

Fritidsjob et vendepunkt

For mig var det et vendepunkt. Mit fritidsjob gav mig alt det, skolen ikke gjorde – selvtillid, succesoplevelser og følelsen af at høre til.

De nye regler baner nu vejen for, at endnu flere unge kan få del i de gevinster, der er ved et fritidsjob. I dag er det sådan, at langt de fleste fritidsjobbere arbejder i supermarkeder, på restauranter eller går med aviser og reklamer.

Men den nye aftale lægger blandt andet op til, at der skal skabes flere forskellige typer af fritidsjob, og det vil kunne appellere til flere unge.

Og så vil jeg gerne lige kippe med flaget over, at Jobpatruljen nu får fem millioner om året til sit vigtige arbejde med at oplyse unge om deres rettigheder og vilkår. Den leverer en helt afgørende indsats for, at fritidsjobbere får den bedst mulige start på arbejdslivet

Hurra for den nye aftale om fritidsjob!

Aftale

Aftale

Aftalepartierne bakker op om følgende initiativer, der kræver lovændring:

  • Afskaffelse af arbejdsmarkedsbidraget for unge under 18 år.
  • Mulighed for at vejlede 13-17-årige om fritidsjob i den kommunale ungeindsats.
  • Unge, der er fyldt 15 år, må i dag som udgangspunkt arbejde i tidsrummet mellem 06-20. Det udvides, så de kan arbejde i tidsrummet mellem 06-22 eller 07-23 på tværs af alle brancher.

Aftalekredsen er derudover enige om, at det er hensigtsmæssigt at fremrykke datoen for afslutningen af undervisningspligten fra udgangen af juli til udgangen af juni. Det giver 15-årige bedre mulighed for at tage et fritidsjob i sommerferien, hvor de afslutter 9. klasse. 

Kilde: bm.dk