Der er meget positivt forbundet med at passe et fritidsjob, når man er mellem 13 og 17 år gammel.

Højere karakterer, bedre trivsel og flere penge på lommen er bare nogle af dem.

Man kan dog også komme ud i nogle penible situationer.

Læs med her, når fem folketingsmedlemmer ser tilbage på deres første skridt ind på arbejdsmarkedet.

Alex Ahrendtsen, Dansk Folkeparti

Hvilket fritidsjob havde du som ung?

Jeg var avisbud for Kolding Folkeblad.

Hvorfor tog du et fritidsjob?

Jeg havde brug for pengene. Der var ingen kære mor i min familie – hvis jeg ville have nogle penge, så måtte jeg finde mig et arbejde, og dengang manglede Kolding Folkeblad altid avisbude.

Hvad brugte du så pengene på?

Jeg er jo næsten flov over at sige det nu, men dengang spillede jeg rigtigt meget på spillemaskiner, der stod i en butik. Jeg brugte en masse penge på sådan nogle store spillemaskiner, hvor man puttede mønter i, og så kunne man spille mod computeren eller mod sine venner. Det var sådan en slags playstation i 80’erne.

Var det et godt job?

Det var egentlig meget hyggeligt at gå rundt med de der aviser. Men der var godt nok én dag, hvor det var temmelig uhyggeligt. Jeg var i gang med ruten, og så kom der pludselig en kæmpestor schæferhund drønende imod mig, og den var vred og knurrede. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre. Løbe? Blive stående? Eller gå til angreb?

Instinktivt valgte jeg bare at blive stående, og det overraskede hunden så meget, at den bare begyndte at gå rundt om mig, og så opdagede ejeren heldigvis, at den var sluppet ud.

Den dag overvejede jeg lige, om det var umagen værd at gå med aviser.

Hvad fik du ud af at have et fritidsjob?

Først og fremmest lærte jeg jo at tjene mine egne penge og forstå, at hvis der var noget, jeg vil have, så må jeg passe et arbejde.

Jeg lærte også noget disciplin. Som avisbud skal man jo stå tidligt op, og det var da surt nogle gange, især hvis man havde været lidt i byen om aftenen. Men det er også sundt for et ungt menneske at lære, at det ikke altid kan være sjovt. Nogle gange er der også pligter, der skal passes.

Samira Nawa, Radikale Venstre

Hvilket fritidsjob havde du som ung?

Jeg var hjælpepige i en frisørsalon i Roskilde. Jeg fejede hår op, hjalp med at vaske hår og vaskede også vinduer og alt muligt andet.

Hvorfor tog du et fritidsjob?

Jeg synes, man skal tage et arbejde, når man kan. Det er vigtigt, man kommer ind på arbejdsmarkedet. I min familie var pengene lidt små, og jeg ville gerne have råderet over mine egne penge.

Hvad brugte du så pengene på?

Jeg endte faktisk med at give dem til mine forældre som et bidrag til, at vi kunne komme ud af vores 3-værelses lejlighed, hvor vi boede fem mennesker, og købe et hus. Jeg havde sparet sammen, fordi jeg godt kunne lide at have mange penge, og da de så havde brug for dem, fik de dem. Det betød meget for mig at være en del af det projekt.

Var det et godt job?

Det var megafedt. Alle de andre i klassen gik med aviser.

Det eneste negative var, at det var den eneste frisørsalon i lokalområdet, så alle blev klippet der, og det gjaldt også lederen på min skole. Der gemte jeg mig altså ude bagved. Det blev for sgu mærkeligt at vaske hår på min skoleleder.

Hvad fik du ud af at have et fritidsjob?

Jeg lærte meget om at være på arbejdsmarkedet, som jeg kunne bruge, da jeg som voksen skulle have job. Jeg lærte også, at jeg virkelig skulle blive bedre til at forhandle løn. Jeg arbejdede i salonen i tre år til 45 kroner i timen, og det skulle jeg have gjort bedre.

Jan E. Jørgensen, Venstre

Hvilket fritidsjob havde du som ung?

Jeg løb med kirkeblade på Østerbro og fik 10 øre stykket. Senere blev det til søndagsaviser, og så nåede jeg også at arbejde hos en fotohandler.

Var det gode jobs?

Det med morgenaviserne var lidt hårdt, fordi jeg skulle op klokken fire om morgenen, og jeg var jo ung og havde også andre interesser.

Fotohandleren var fedt. Jeg kan huske engang, jeg solgte et dyrt spejlreflekskamera til en kunde. Der fik jeg meget ros af fotohandleren, og det gav mig ligesom en forståelse for, at sådan nogle butikker ikke bare findes af sig selv. De kører kun rundt, hvis der er kunder.

Hvorfor tog du et fritidsjob?

Jeg havde brug for pengene. Jeg er ikke vokset op med en masse lommepenge, så jeg måtte arbejde selv.

Hvad fik du ud af at have et fritidsjob?

Jeg lærte ansvar ved, at andre mennesker blev afhængige af mig. Det tror jeg er vigtigt i en ung alder. Jeg lærte også en god arbejdsmoral, og at et arbejde godt kan være sjovt og spændende, selvom man arbejder for pengene.

Mine egne børn har også stået i forretninger. Det har de gjort af egen fri vilje, men de er bestemt også levet skubbet hjemmefra.

Victoria Velasquez, Enhedslisten

Hvilket fritidsjob havde du som ung?

Jeg har været bogopsætter på et bibliotek, arbejdet på café og i Bella Centeret

Hvorfor tog du et fritidsjob?

Vi havde ikke så mange penge, så det har altid ligget naturligt til mig at have et arbejde. Jeg har også altid elsket at læse, så det gjorde det nemmere at komme i gang med at arbejde på biblioteket.

Hvilket job var det bedste?

Det var i Bella Centeret. Der var en helt særlig stemning, jeg tjente gode penge, og jeg lærte at strukturere tingene og samarbejde med kolleger, der var meget ældre end mig. På et tidspunkt fik jeg også ansvar for pengene, og der tænkte jeg, at det var jeg vist ikke gammel nok til. Men jeg var meget høj, så de troede nok, jeg var ældre, end jeg var.

Nogle gange var der dog også virkelig drøn på, især når der var store messer. Jeg kan huske engang, jeg skulle lave pandekager på tre pander på én gang og kom hjem med brandsår.

Hvad brugte du så pengene på?

Det var alt muligt, som shampoo og balsam og tøj. Jeg brugte også engang nogle penge på at få mine forældre til at spise en middag sammen. Men de blev skilt alligevel, så lige den del er ikke en solstrålehistorie.

Hvad fik du ud af at have et fritidsjob?

Jeg lærte, at man bare skal blive ved med at prøve. Jeg søgte også jobs, jeg ikke fik, men jeg lærte, at det nok skal lykkes på et tidspunkt. Og så lærte jeg, at det er vigtigt at være medlem af en fagforening, så nogen har ens ryg og har styr på reglerne.

Lea Wermelin, Socialdemokratiet

Hvilket fritidsjob havde du som ung?

Jeg har både omdelt reklamer, været bagerjomfru og udlejet sommerhuse. Jeg er jo fra Bornholm, og det er en stor ting der med at udleje sommerhuse til tyskerne.

Hvilket job var det bedste?

Der var store fordele forbundet med at arbejde i bageren, fordi man måtte spise kagerne, men jeg var faktisk mest glad for sommerhusudlejningen, fordi jeg godt kunne lide at have med mennesker at gøre. Og så fik jeg også god mulighed for at øve mit tyske.

Hvorfor tog du et fritidsjob?

Jeg ville rigtig gerne spare op til nogle flotte, blå støvler, som var alt for dyre for mine forældre. Så hvis jeg ville have dem, måtte jeg hanke op i mig selv og komme i gang. Og jeg fik dem, og det var det hele værd.

Hvad fik du ud af at have et fritidsjob?

Jeg husker det som noget rigtig positivt at være en del af de her arbejdspladser som ung. Der er virkelig nogle gode kvaliteter forbundet med at få et fritidsjob. Man lærer at have ansvar over for andre, at man er nødt til at møde op, man får selvtillid og erfaringer, som hjælper én godt videre.

Min egen datter er 12 år, og hun tæller dagene, til hun bliver 13, så hun kan få et job. Så noget må jeg have givet videre.