Der er meget positivt forbundet med at passe et fritidsjob, når man er mellem 13 og 17 år gammel. Højere karakterer, bedre trivsel og flere penge på lommen er bare nogle af dem.

Man kan dog også komme ud i nogle penible situationer.

Læs med her, når fem folketingsmedlemmer ser tilbage på deres første skridt ind på arbejdsmarkedet.

Karin Liltorp, Moderaterne

Hvilket fritidsjob havde du som ung?

Jeg pakkede aviser på Vendsyssel Tidende. Jeg stod der lørdag aften og lagde tillæggene ind, og når jeg så havde lavet 50 af dem, stablede jeg dem.

Hvorfor tog du et fritidsjob?

Det var udelukkende for at tjene mine egne penge. Jeg fik ikke lommepenge hjemmefra, og jeg skulle jo købe tøj. Og jeg husker, at vi fik 50 kroner i timen, og det var en formue for mig.

Var det et godt job?

Det var da hårdt, fordi vi først fik fri klokken tre om natten. Og det var da også hårdt at skulle bruge lørdag aften på det, men vi havde det jo også hyggeligt sammen, og når det var overstået, var det rigtig fedt, især tanken om at have tjent 350 kroner.

Men når produktionen af aviser gik ned, skulle vi vente til klokken fem om morgenen. I det mindste fik vi sodavand, når det skete.

Hvad fik du ud af at have et fritidsjob?

Jeg syntes, det var fedt at tjene mine egne penge, og jeg følte mig sej over at have det her lidt specielle job.

Man skal bare kaste sig ud i det, for som ung er det en ekstremt god oplevelse at tjene sine egne penge. Hvis jeg var ung igen, ville jeg gøre det samme, selvom jeg nok ikke længere kunne holde til de arbejdstider.

Christian Friis Bach, Radikale Venstre

Hvilket fritidsjob havde du som ung?

Det var på Kongstedlund Mejeri, hvor jeg vaskede gulv på hele mejeriet lørdag morgen fra klokken 5. Der var syv kilometer på knallert, og det var rigtig koldt om vinteren.

Hvorfor tog du et fritidsjob?

Jeg skulle da tjene nogle penge. Det syntes mine forældre også. De havde ikke så mange penge, og jeg fik ikke lommepenge. Så jeg ville gerne have mine egne penge.

Hvad brugte du så pengene på?

Det var vist noget med King’s Pub.

Var det et godt job?

Der var ikke så mange jobs i det område, og min far kendte mejeristen, så det var det job, jeg kunne få.

Jeg var egentlig glad for det, men det var hårdt arbejde. Gulvet skulle vaskes i kogende vand med natriumhydroxid, og det havde vist været forbudt i dag. Og hvis fredag aften var blevet tilbragt på King’s Pub, så var det ikke så sjovt at møde klokken fem lørdag morgen. Der sad jeg da nogle gange og småsov på knallerten.

Men på et tidspunkt blev jeg så betroet en medarbejder, at jeg blev inviteret med ned i kælderen om morgenen, hvor nogle af kollegerne startede dagen med en guldbajer eller to. Det var stort at komme med derned, selvom jeg fik en sodavand. Så følte jeg mig som en del af et lille fællesskab.

Hvad fik du ud af at have et fritidsjob?

Jeg lærte at have et arbejde og møde til tiden. Det er godt for unge at have et fritidsjob, og jeg ville helt sikkert gøre det igen.

Solbjørg Jakobsen, Liberal Alliance

Hvilket fritidsjob havde du som ung?

Mit første job var på Færøerne, hvor jeg var 13 og arbejdede for en kommune med at samle skrald op og luge ukrudt.

Men det var kun indtil, jeg blev 14, fordi man skulle være 14 år for at arbejde på fiskefabrik. Så på min 14-års fødselsdag ringede chefen for fiskefabrikken, hvor min moster arbejdede og sagde, at han havde et job til mig. Så jeg endte med at arbejde på fiskefabrik i flere år gennem folkeskolen. Jeg skar og pakkede fisk og spulede kasser og hvad man nu ellers laver på en fiskefabrik.

Var det et godt job?

Det er jo ikke sjovt at stå og skære fisk, men jeg syntes faktisk, det var fedt. Det gode ved et fritidsjob er, at man kan prøve noget, som man nok ikke har tænkt sig at lave hele livet. Men det er det, du kan nu, og det er fint.

Det betød ikke så meget for mig, at jobbet ikke var sjovt, men det betød meget for mig, at jeg havde et job og fik nogle lommepenge den vej. Det var jo det, der gjorde, at jeg kunne tage i byen med vennerne og på café, og hvad jeg ellers havde lyst til.

Hvad fik du ud af at have et fritidsjob?

Jeg lærte for første gang, hvad økonomisk frihed er. Som 13-årig er det økonomisk frihed at kunne købe 100 gram slik, når man vil.

Jeg fik også en god og sund oplevelse med arbejdsmarkedet. Jeg havde gode kolleger, og lærte, at chefen forventer noget af mig, og at jeg godt kunne leve op til det. Jeg lærte at møde til tiden og fik en god arbejdsmoral. Faktisk meget af det man skal lære som voksen, men det er ikke givet, at man kan det.

Jeg lærte jo også at håndtere fisk, og det var faktisk en af de første ting, jeg kunne imponere min kæreste med. Da vi næsten lige havde mødt hinanden, skulle vi lave mad sammen, og han var tjener og vidste ikke, jeg havde arbejdet på fiskefabrik, så han var rimelig imponeret over den måde, jeg håndterede fisken på. Så fritidsjob kan man faktisk også bruge til at imponere søde kærester med.

Anni Mathiesen, Venstre

Hvilket fritidsjob havde du som ung?

Det var som jordbærplukker. Det var rimelig hårdt i starten, fordi vi startede vildt tidligt om morgenen. Så vækkeuret ringede kl. 4, og så var vi en gruppe piger, der fulgtes hen i jordbærmarken.

Hvorfor tog du et fritidsjob?

Jeg ville gerne spare sammen, så jeg kunne købe en Puch Maxi.

Lykkedes det?

Der går rigtig mange kilo jordbær på en Puch Maxi. Selvom jeg plukkede over to somre, nåede jeg ikke at tjene nok til den. Så jeg må være ærlig og sige, at i sidste ende bidrog min mor lidt til den.

Var det et godt job?

Der var noget tilfredsstillende i det der med at starte i den ene ende af rækken, og når man så når til den anden ende, så er man færdig. Det er et perfekt job, hvis man er lidt utålmodigt anlagt, for man kan hele tiden se, at man producerer noget.

Det var hårdt at starte så tidligt, især om lørdagen, men det var det hele værd. Det var næsten udelukkende unge mennesker, der gjorde det, så der var god stemning, og vi kunne høre fuglefløjt og se solopgangen. Nogle gange gik der også lidt jordbærkamp i den.

Hvad fik du ud af at have et fritidsjob?

Jeg kunne tydeligt mærke, at jeg lærte at få stillet vækkeuret og møde til tiden. Jeg lærte at bruge krop og muskler på en ny måde.

Jeg lærte også, at man ikke skal spise for mange jordbær i starten af plukningen. Vi skulle nemlig nå at fylde tilpas mange bakker, inden de skulle afsted på auktion, og hvis man spiste for mange, skulle man for tit på toilettet.

Jeg lærte også, at når man skal møde klokken halv fem lørdag morgen, så skal man vælge: Enten lader man være med at gå i byen om fredagen. Eller også kører man den hele natten og tager direkte fra byen ud i jordbærmarken.

Jens Joel, Socialdemokratiet

Hvilket fritidsjob havde du som ung?

Først var jeg avisbud og dernæst var jeg ansvarlig for Barbie-afdelingen i en legetøjsforretning.

Hvorfor tog du et fritidsjob?

Jeg tog det jo nok primært for at tjene lidt lommepenge til en shawarma eller en cola.

Var det et godt job?

Nogle gange sprang låget af chefen og han råbte lidt, og det er ikke okay, men i det mindste lærte jeg, at det går over igen. En dag var han meget generøs og lod mig få alt ekstraudstyret til en Barbie, fordi nogen havde stjålet dukken. Det tog jeg med hjem til min søster og blev meget populær. I det hele taget har jeg aldrig været bedre til at tale med min søster om hendes legetøj end i den periode, så det var meget positivt.

Hvad fik du ud af at have et fritidsjob?

Jeg lærte, at det faktisk kan være vigtigt for andre, at jeg møder til tiden. Jeg lærte, at hvis man får sin lønseddel og får lov at komme igen, så gør man det godt. Jeg lærte, at også på dage, hvor man ikke bliver klappet på ryggen af chefen og rost rigtig meget, på de lidt svære dage, der går det også. Og det gav mig på en måde selvtillid.

Jeg lærte også ALT om tilbehør til Barbie og Ken, og det kunne da godt være, jeg skulle bruge min fortid som Barbie-ekspert i min strategi på sociale medier, nu hvor Barbie er blevet populært igen.