Det er efterhånden længe siden, at antallet af beskæftigede i Danmark nåede et rekordhøjt niveau.

Alligevel bliver tallene ved med at stige. Danmarks Statistik oplyser i dag, at beskæftigelsen i februar steg med 5.300 lønmodtagere, og dermed er antallet af lønmodtagere oppe på i alt 3.014.745.

”Beskæftigelsen bliver ved med at overraske positivt. Det er utrolig gode nyheder for Danmark og for hver og én, der med den store efterspørgsel efter arbejdskraft har fået en chance for at få foden inden for på arbejdsmarkedet,” siger Anne Vejen Mathiasen, der er analysechef i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Det er værd at fejre hver eneste gang beskæftigelsen sætter rekord, for vi kan se fra tidligere perioder med høj beskæftigelse, at det på den lange bane er varige gevinster. Mange af dem, der får foden indenfor, bliver i beskæftigelse – også når konjunkturerne vender!

anne Vejen mathiasen

Steget med næsten en halv million på ti år

Det seneste år er beskæftigelsen steget med 34.200 personer, og det fordeler sig med 28.400 i virksomheder og organisationer, mens offentlig forvaltning og service er vokset med 5.700 personer.

Ser vi endnu længere tilbage, bliver tendensen kun tydeligere. Omkring 2012 og 2013 var beskæftigelsen næsten nede på 2,5 millioner personer, og foruden et dyk under coronapandemien har den været støt stigende siden.

”Det er værd at fejre hver eneste gang beskæftigelsen sætter rekord, for vi kan se fra tidligere perioder med høj beskæftigelse, at det på den lange bane er varige gevinster. Mange af dem, der får foden indenfor, bliver i beskæftigelse – også når konjunkturerne vender,” siger Anne Vejen Mathiasen.

Få flere langtidsledige med

Den høje beskæftigelse har den naturlige effekt, at mange arbejdsgivere har svært ved at finde arbejdskraft. Derfor er netop en periode som denne en oplagt mulighed for at få flere langtidsledige i beskæftigelse.

”Hvis man vil have borgere på kanten af arbejdsmarkedet i job, så har de seneste års optur vist, at en højkonjunktur virker markant bedre end ydelsesforringelser,” fastslår Anne Vejen Mathiasen.

FH lavede sidste år et forslag til fremtidens beskæftigelsessystem frem mod de omfattende besparelser, regeringen har lagt op til. Her er der netop fokus på de langtidsledige og dem, som har andre problemer end ledighed. Derfor foreslår FH blandt andet en afklaringsret på maksimalt ét år for kontanthjælpsmodtagere, da de i dag kan vente meget længe.

Det gavner ikke nogen, at borgere hænger fast i systemet i årevis uden at få en afklaring, mens de bare kommer længere og længere væk fra arbejdsmarkedet.

Anne Vejen Mathiasen

”Det gavner ikke nogen, at borgere hænger fast i systemet i årevis uden at få en afklaring, mens de bare kommer længere og længere væk fra arbejdsmarkedet.

Det er særlig meningsløst i den nuværende situation, hvor vi virkelig har brug for dem på arbejdsmarkedet.

Derfor er det vigtigt, at vi udnytter højkonjunkturen til at bringe så mange som muligt i beskæftigelse – for det bliver kun sværere, hvis ledigheden begynder at stige igen,” siger Anne Vejen Mathiasen.