Mens velfærd stadig skiller vandene på Christiansborg, så er de røde og blå partier forbløffende enige ude i kommunerne.
Kun promiller skiller de borgerlige fra de røde i spørgsmålet om, hvorvidt kommunerne skal afsætte penge til velfærd i takt med at antallet af børn og ældre stiger.
Det viser en ny undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation. Undersøgelsen er baseret på svar fra 4.011 kandidater, der stillede op til kommunalvalget.
V og K enige med de røde
Hele 98,2 procent af de 720 kandidater fra Venstre, der svarede på spørgsmålene, erklærer sig enige i, at kommunerne skal afsætte flere penge i takt med, at der kommer flere børn og ældre.
Det samme gælder 97,6 procent af kandidaterne for de Konservative og 99,6 procent af kandidaterne for Dansk Folkeparti.
Længere ude til højre, hos Liberal Alliance, er tilslutningen lidt mindre – men stadig massiv: Her er andelen på 80,5 procent.
Behov for en velfærdslov
Enigheden blandt lokalpolitikere understreger, at der er behov for den velfærdslov, der nu er undervejs fra Folketinget. Det mener formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard. Hun peger på, at der om fem år vil være ca. 19.000 flere børn og 93.000 flere over 67 år.
”Jo flere borgere, der har brug for børnehaver, skoler, sygehuse, ældrepleje og anden velfærd – jo flere penge koster det.
Derfor håber jeg, at politikerne holder deres løfter fra valget i 2020 og vedtager Velfærdsloven. Med den sikrer vi, at når antallet af mennesker, der har brug for omsorg og pasning, stiger- så følger pengene med”, siger FH-formanden.
Et udvalg under regeringen skal til i løbet af foråret aflevere en betænkning om en eventuelt kommende velfærdslov.
Velfærdsuddannelserne skal løftes
Lizette Risgaard understreger, at flere penge ikke løser alle problemer med at skaffe hænder nok til velfærdsopgaverne fremover.
”Vi skal også have fokus på at løfte kvaliteten af velfærdsuddannelserne, så flere søger ind. Et stærkt velfærdssamfund hænger tæt sammen med dygtige og professionelle pædagoger, lærere, SoSu’er, sygeplejersker og socialrådgivere.
Derfor er det afgørende for fremtidens velfærd, at vi får flere til at tage en velfærdsuddannelse ”, siger hun.