Kære forældre. Foråret nærmer sig, der er lys forude. Men for Jer med store teenagere er den kommende tid også en lille smule hektisk.

Eksaminer skal overstås og store beslutninger træffes. For det er jo nu jeres skønne unge mennesker skal vælge, hvad de vil beskæftige sig med i fremtiden.  

Hvilken ungdomsuddannelse vælger de? En erhvervsuddannelse, teknisk- eller handelsgymnasium eller alment gymnasium.

Hvis jeres børn skulle spørge mig, ville jeg først og fremmest svare: En uddannelse er altid bedre end ingen uddannelse.

Det er jo næsten ikke til at bære, at unge bruger 5-6 år på fx en universitetsuddannelse, hvis der bagefter bare ikke er job at få. 

Lizette RISGAARD

For vi véd, at i fremtiden bliver der brug for færre og færre ufaglærte – cirka 60.000 færre i 2030.

Men jeg ville også være ærlig og svare, at hvis dit mål er en længerevarende videregående uddannelse, og at du derfor vælger gymnasiet, så tjek lige jobmulighederne først.

For ligesom med de ufaglærte, vil der i fremtiden være mindre brug for akademikere – cirka 25.000 færre i 2030.

Og det er jo næsten ikke til at bære, at unge bruger 5-6 år på fx en universitetsuddannelse, hvis der bagefter bare ikke er job at få. 

Vælg en uddannelse med gode jobudsigter

Det er der til gengæld, hvis du vælger en erhvervsuddannelse – eller en studentereksamen efterfulgt af en professionsbachelor.

I 2030 kommer vi til at mangle næsten 100.000 faglærte. Tømrere, murere, elektrikere, sosu’er, smede, industriteknikere. Jeg kunne blive ved. Der er meget lav arbejdsløshed blandt disse faggrupper.

Arbejdsforholdene er generelt ordnede, lønnen er god, og så er der tilmed fine muligheder for at bygge ovenpå med videre- og efteruddannelse. 

Men også folk med professionsuddannelser, vil arbejdsgiverne gi’ deres højre arm for at ansætte.

Tænk blot på hvordan vores offentlige sektor hungrer efter flere sygeplejersker, pædagoger, folkeskolelærere og socialrådgivere – for nu bare af nævne nogle af dem, som vi mangler flere af.

Vi har brug for dem alle sammen. Både til at udvikle vores velfærdssamfund og til at ombygge Danmark til et grønt fyrtårn.

Brug for både håndværkere og velfærdsmedarbejdere

I de kommende år bliver vi endnu flere børn og endnu flere ældre i Danmark. Det kræver – uanset hvad de borgerlige måtte mene – flere undervisere og mere sundheds- og omsorgspersonale.

Og vi skal bruge masser af kloge håndværkere til at energioptimere og renovere bygninger og reparere el-biler, og specialuddannede teknikere til at klimasikre vores byer. Bare for at nævne nogle få af de opgaver, vi står overfor.

Lizette RISGAARD

Og vi skal bruge masser af kloge håndværkere til at energioptimere og renovere bygninger og reparere el-biler, og specialuddannede teknikere til at klimasikre vores byer. Bare for at nævne nogle få af de opgaver, vi står overfor.

Men kære forældre. Det er jo nok ikke mig, men naturligt Jer, som jeres børn spørger til råds, når de skal vælge uddannelse. Forældre har rigtig meget at skulle have sagt, når det kommer til deres børns valg af uddannelse. Det viser et hav af undersøgelser.

Jeg ønsker Jer alle sammen et rigtig godt forår med masser af gode samtaler med jeres unge om fremtidens muligheder. I sidste ende véd vi godt, hvem der træffer valget.

Det gør de unge selv! Og sådan skal det selvfølgelig være – men jeg håber, at valget træffes på et oplyst grundlag og med blik for de mange gode muligheder i vores uddannelsessystem.

FÆRRE BUMP PÅ VEJEN

Fleksible muligheder for uddannelse gennem hele arbejdslivet bliver afgørende på et mere omskifteligt arbejdsmarked, og det skal det videregående uddannelsessystem i højere grad rustes til