Sommerferien er i kalenderen for de fleste. Nogle har allerede taget hul på den, for en del begynder den lige om lidt.

Men hvad med resten af året? Er du én af de mange, der har en pulje af ubrugte feriedage stående? Hvis ja, så er det værd at undersøge, hvilken slags feriedage, du har stående.

LÆS OGSÅ: 5 ting du skal vide om den nye ferielov

Hvis det er feriedage fra det korte ferieår i overgangsåret til ny ferielov – dvs. 1. maj til 30. september 2020, så gælder det om at få dem brugt i år. Ellers er de spildt: De kan som udgangspunkt ikke overføres til 2022, og de kan heller ikke udbetales. Med mindre du har været forhindret i at holde ferie pga. fx sygdom eller barsel.

Særlige regler for i år

Normalt kan man overføre ubrugte feriedage fra år til år efter aftale med arbejdsgiveren. Og sådan vil det også være fremover. Men lige præcis for overgangsåret til den nye ferielov, er det lidt anderledes.

I overgangsåret sidste år havde vi et særligt kort ferieår på kun fem måneder: fra 1. maj til 30. september 2020, hvor man havde op til 16,64 feriedage til rådighed.

Dem, der ikke nåede at afholde alle deres 16,64 feriedage fra det korte ferieår sidste år, har automatisk fået dem overført til i år. Til gengæld skal de afholdes senest den 31. december i år. uden adgang til overførsel eller udbetaling.

Inden nytår skal du både have brugt mindst fire af de fem uger, som du har optjent siden 1. september 2020 – PLUS altså eventuelt ubrugte dage af de 16,64 feriedage fra det korte ferieår.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har ubrugte feriedage fra det korte ferieår, så spørg din arbejdsgiver eller din fagforening.