ITUC’s generalsekretær, Sharan Burrow understreger i en kommentar, at pandemien har været ødelæggende for mange liv, job og hele samfund.
Hun fremhæver, at både regeringer og virksomheder har udnyttet pandemien til at følge en antifagforeningslinje samtidig med, at arbejdstagerne har forsøgt at holde samfundet gående.
Listen af eksempler er lang.
I Zimbabwe blev fagforeningsledere straffet, fordi de krævede godtgørelser i forbindelse med pandemien udbetalt. I Peru blev ansatte på et varelager fyret, fordi de krævede værnemidler til at beskytte sig mod smitte.
Hvert år rangerer ITUC de værste lande i forhold til deres manglende overholdelse af grundlæggende rettigheder.
De ti værste lande i år er Bangladesh, Belarus, Brasilien, Colombia, Egypten, Honduras, Myanmar, Philippinerne, Tyrkiet og Zimbabwe.
I en kommentar til offentliggørelsen af ITUC’s Global Rights Index beklager FH’s næstformand, Bente Sorgenfrey, at pandemien har haft så stor negativ påvirkning.
”I Danmark har vi under COVID-19-krisen styrket trepartssamarbejdet mellem fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen og sammen fundet veje til at håndtere krisens udfordringer, blandt andet gennem mange trepartsaftaler. ‘
Men solidariteten rækker også ud over landets grænser, og derfor vil FH fortsætte vores internationale engagement og dermed støtte op om vores kolleger, der er hårdt ramt eller under angreb.”