I Myanmar skyder militæret nu direkte mod demonstranter og strejkende arbejdere.

Mindst 126 er blevet dræbt og 2150 er blevet arresteret siden Myanmars militær kuppede sig til magten 1. februar.

Henrettelser uden om retssystemet

Amnesty kalder – efter at have analyseret 50 videoer af militærets handlinger – drabene for henrettelser uden om retssystemet, og behovet for internationale sanktioner mod militæret, som holder sig i live gennem bl.a. eksport til Europa, og støtte til civilbefolkningen er akut.

Det er den klare opfordring fra den internationale faglige sammenslutning ITUC, som torsdag i sidste uge havde inviteret tre fagforeningsaktivister fra Myanmar til på et webinar at fortælle om den kritiske situation, de og deres medlemmer befinder sig i.

”Vi opfordrer alle fagforbund og deres medlemmer – i hele verden – til at vise solidaritet og støtte arbejderne i Myanmar. De har nedlagt arbejdet i kampen for demokrati, værdighed og basale menneskerettigheder.

Men de har svært ved at forsørge deres familier lige nu. De er en kæmpe inspiration for os alle, og de har brug for vores støtte,” sagde Sharan Burrow, generalsekretær i ITUC på webinaret.

Den danske fagbevægelse har naturligvis et globalt ansvar at løfte, når vi ser den brutalitet og fuldstændig manglende respekt for demokrati og menneskerettigheder, som militæret udøver mod civilbefolkningen i Myanmar.

Bente Sorgenfrey

Brug for sanktioner, solidaritet og støtte

Maung Maung, formand for Myanmars hovedorganisation CTUM, fortalte på webinaret, at den civile ulydighedskampagne, hvor først arbejdere – især kvinder – i Myanmars tekstilindustri nedlagde arbejdet i protest mod militæret, vokser og nu tæller burmesere fra alle dele af samfundet: Offentligt ansatte, privatansatte og studerende.

De kan skyde så meget de vil, men de kan ikke få togene til at køre eller bankerne til at åbne

Maung Maung

Det betyder bl.a., at togene i hele landet har holdt stille siden starten af februar, bankerne er lukket og energisektoren, som også udgør et stort eksportmarked, er gået helt i stå. 

”De kan skyde så meget de vil, men de kan ikke få togene til at køre eller bankerne til at åbne,” sagde Maung Maung om styrken i den civile ulydighedskampagne.

Strejker med livet som indsats

Men selvom bevægelsen vokser, bliver den mere presset som militæret optrapper deres voldelige – og dødelige – respons på demonstrationerne, lød det fra CTUM’s næstformand Phyo Sandar Soe. 

Miltærkup i Myanmar
“Vi vil fortsætte demonstrationerne og den civile ulydighedskampagne,” lyder det fra Phyo Sandar Soe

”Militæret skyder med skarpt og sigter mod demonstranternes hoveder, de går efter at dræbe, og folk bliver bange for at deltage i demonstrationerne,” sagde hun og udtrykte bekymring for, om de kan holde liv i demonstrationerne efter militæret har udvidet udgangsforbuddet i området nord for Yangon til at gælde fra kl. 6 om aftenen til kl. 6 om morgenen (i resten af Myanmar gælder det mellem kl. 8 om aftenen og 4 om morgenen).

Det betyder nemlig, at folk har svært ved at nå ud for at demonstrere og hjem igen. Nogle ser stort på udgangsforbuddet og demonstrerer også om natten, fortalte hun, men uanset om de demonstrerer nat eller dag, er det med livet som indsats. 

”Men vi vil fortsætte demonstrationerne og den civile ulydighedskampagne,” lød det fra Phyo Sandar Soe inden hun gav ordet til Khaing Zar Aung, formand for Industrial Workers of Myanmar, som takkede den internationale fagbevægelse for at støtte Myanmars arbejdere og opfordrede dem til fortsat at presse virksomheder og beslutningstagere til at boykotte militæret.

Følg pengene – sult Myanmars militær ud

Generalsekretær i Building and Woodworkers International Ambet Yuson, generalsekretær i International Transportation Federation Stephen Cotton samt næstformand i ITUC og international direktør i USA’s største faglige sammenslutning AFL-CIO Cathy Feingold deltog også i webinaret.

De gjorde det alle klart, at fokus for den internationale fagbevægelse er at ”sulte” Myanmars militær ud.

Dette ved at presse beslutningstagere og virksomheder til at skabe så omfattende en boykot af militæret og deres forretninger, at de er nødt til at slippe magten. Myanmars militær tjener nemlig gode penge på eksport af bl.a. træ, tekstil og energi.

”Vi må følge pengene og klarlægge, hvordan og med hvem Myanmars militær handler,” konkluderede Stephen Cotton fra International Transportation Federation.

Ambet Yuson fra Building and Woodworkers International sagde, at de arbejder for at forhindre militæret i afsætte deres træ på det internationale marked og især det europæiske, som er en stor aftager.

Men det kræver, at EU ophæver deres Everything but Arms-handelsaftale med Myanmar, sådan som også Myanmars fagbevægelse allerede har opfordret til. Dette har EU endnu ikke givet nogen klar tilbagemelding på, og Sharan Burrow fra ITUC kritiserede da også netop EU for at handle for langsomt. 

Til gengæld roste hun USA for at have reageret hurtigt og tilbageholde deres udbetalinger til Myanmar allerede kort efter kuppet, og opfordrede andre lande og EU til at gøre det samme. 

FH fortsætter sin støtte til Myanmars fagbevægelse

Den danske fagbevægelse samarbejder gennem Ulandssekretariatet med Myanmars hovedorganisation CTUM, og har gjort det helt tilbage til dengang, CTUM var i eksil i Thailand.

Vi fortsætter ufortrødent med at samarbejde, støtte og vise solidaritet med vores kollegaer i Myanmar nu, hvor de har mere brug for det end nogensinde

Bente Sorgenfrey

I 2011 blev CTUM lovlig, og Ulandssekretariatet har bl.a. ydet støtte til organisering og kapacitetsopbygning. Den støtte fortsætter selvfølgelig nu, hvor arbejderne i Myanmar har akut brug for det.

”Den danske fagbevægelse har naturligvis et globalt ansvar at løfte, når vi ser den brutalitet og fuldstændig manglende respekt for demokrati og menneskerettigheder, som militæret udøver mod civilbefolkningen i Myanmar.

Derfor fortsætter vi ufortrødent med at samarbejde, støtte og vise solidaritet med vores kollegaer i Myanmar nu, hvor de har mere brug for det end nogensinde,” siger FH’s næstformand og formand for Ulandssekretariatet, Bente Sorgenfrey.