Onsdag blev den hidtil blodigste dag i Myanmar med mindst 38 dræbte, siger FN. Blandt andet viser en video fra Yangon, Myanmar, militærfolk skyde ind i en ambulance, hvorefter de slår og sparker ambulanceredderne for til sidst at arrestere dem.

Ulandssekretariatet har også fået videoen tilsendt af formanden for Industrial Workers Federation of Myanmar (IWFM) Khaing Zar Aung, som skriver:

”Militæret begår krigsforbrydelser. De stoppede en ambulance, som kom for at hente sårede demonstranter. Militæret/politiet skød den tilskadekomne person inde i ambulancen, torturerede sundhedsarbejderne og arresterede dem. Dette skete I dag d. 3. marts 2021 i bydelen North Okkalapa, Yangon.”

Videoen kan ses her (Advarsel: voldsomme billeder).

Jeg er dybt rystet. Myanmars regering har overskredet en grænse. Vi er forbi det punkt, hvor man kan tale om politi mod demonstranter, militær mod fredelig civil ulydighed eller regering mod civilsamfundet

Bente Sorgenfrey

Bente Sorgenfrey: Uanstændigt og rædselsfuldt

Om den voldsomme video og situationen i Myanmar siger næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation og formand for Ulandssekretariatet Bente Sorgenfrey:

”Jeg er dybt rystet. Myanmars regering har overskredet en grænse. Vi er forbi det punkt, hvor man kan tale om politi mod demonstranter, militær mod fredelig civil ulydighed eller regering mod civilsamfundet.

Militærregimet er trådt ind i et mørke med død, foragt for liv og forbrydelser mod de mest grundlæggende menneskerettigheder. Uanstændigt og rædselsfuldt”.

Trusler og forbud mod faglige sammenslutninger

Myanmars Hovedorganisation, CTUM, er i front for civilsamfundet mod Myanmars militær, bl.a. ved at opfordre sine medlemmer til at deltage i den igangværende civile ulydighedskampagne.

CTUM frygter dog, at regeringen har held med at true fagforeningsmedlemmer til at forlade fagbevægelsen og opgive kampagnen.

Foruden trusler mod offentligt ansatte og sigtelser mod fagforeningsledere, har regeringen udstedt forbud mod 16 faglige sammenslutninger – et forbud, CTUM på det kraftigste har fordømt som brud på ytrings- og forsamlingsfriheden.

Opfordrer til international boykot

I samme erklæring opfordrer CTUM det internationale samfund til at afbryde alle forbindelser, der har eller kunne have forbindelse til militærregimet, og til at ILO (International Labour Organization) nægter militæret adgang til deres møder og den årlige internationale konference, hvor trepartsforhandlinger om arbejdsmarkedet finder sted.

I sidste uge opfordrede formanden for Industrial Workers Federation of Myanmar (IWFM), Khaing Zar Aung, som også sidder i forretningsudvalget i CTUM, ligeledes det internationale samfund til at boykotte Myanmars regering og alle virksomheder, som har eller kunne have forbindelse dertil.

Her opfordrede Khaing Zar Aung også EU til at ophæve deres “Everything but Arms-handelsaftale”, som ellers giver et udviklingsland som Myanmar toldfri adgang til EU’s marked.