I 2023 har Ulandssekretariatet lanceret et nyt lederskabsprogram med fokus på ligestilling, som bygger videre på succesen med tillidsrepræsentantkurser.

Målet er at træne op mod 900 kvindelige fagforeningsaktivister frem til 2025. Deltagerne er fra Tunesien, Jordan og Marokko samt Ghana og Kenya.

Jordanske Amal Al-Moussa deltager i lederskabskurset. Hun er mor til tre, arbejder som salgsassistent på et apotek og er medlem af bestyrelsen i det jordanske fagforbund for sundhedsarbejdere.

Kurset har forbedret mine lederevner – både i fagforeningen og mere generelt. Det gør, at jeg kan være et godt eksempel for andre kvinder på min arbejdsplads!

Amal Al-Moussa.

“Kurset har forbedret mine lederevner – både i fagforeningen og mere generelt. Det gør, at jeg kan være et godt eksempel for andre kvinder på min arbejdsplads,” siger Amal Al-Moussa.

Første kvinde i fagbevægelsens top    

I Jordan har Ulandssekretariatets tillidsrepræsentantkurser tidligere hjulpet kvindelige fagforeningsledere på vej. I 2021 blev Bushra Al-Salman den første kvinde i toppen af Jordans fagbevægelse, da hun satte sig i stolen som formand for det jordanske fødevareforbund.

”Jeg deltog i flere af Ulandssekretariatets faglige kurser, som jeg virkelig lærte meget af,” siger Bushra Al-Salman: ”Det var her, jeg fandt ud af, at jeg havde ambitioner om at blive leder”.

Dobbelt udfordring

Kun 15 procent af arbejdsstyrken er kvinder. Selvom flertallet af jordanerne mener, at det er acceptabelt for kvinder at arbejde, kræver det store overvejelser og til tider stort mod af kvinder at bevæge sig ud på arbejdsmarkedet, blandt andet på grund af social og kulturel stigmatisering.