Ulandssekretariatets partner i Myanmar, hovedorganisationen (CTUM) siger, at den har talt ti navngivne dræbte siden den 8. februar som følge af politiets fremfærd mod demonstranterne i den civile ulydighedskampagne.

Samtidig rapporterer organisationen om natlige skyderier ind i huse samt en række andre overgreb vendt mod den protesterende civilbefolkning og fagbevægelsen.

Husværter (blandt andet i de såkaldte hostels, hvor fabriksarbejdere bor sammen) trues med at miste deres tilladelse til udlejning, hvis de huser aktivister, fagforeningsfolk eller tillidsmænd.

Offentligt ansatte fyres

I den offentlige sektor bliver embedsmænd fyret eller truet med fyring, hvis ikke de vender tilbage til arbejdet. 56 læger og over 80 andre offentligt ansatte er blevet afskediget.

I løbet af den civile ulydighedskampagne mod militærregimet, der kuppede sig til magten den 1. februar, har der været faglige aktioner, blandt andet på 70 hospitaler i hele landet.

Den offentlige transport og forvaltning er ligeledes ramt. Højt specialiserede arbejdere indenfor transport, olieindustri og luftfart har modtaget advarsler, men har beholdt jobbet, fordi deres funktioner er svære at undvære.

Prøver at splitte fagbevægelsen

Militæret prøver også at drive kiler ind i fagbevægelsen ved at true eller overtale tillidsvalgte til at kvitte bevægelsen. Det er lykkedes i enkelte tilfælde, hvor frafaldet så hurtigt bliver omtalt på sociale medier – hvilket CTUM tilskriver regeringen.

CTUM noterer, at der er en reel fare for, at flere vil føle sig truet til at forlade bevægelsen – men også, at truslerne ikke har bidt på flertallet af fagforeningsledere, som har over tyve års erfaring som tillidsvalgte.

Samtidig spredes der rygter om, at CTUM’s formand Maung Maung har gemt sig hos en militant bevægelse blandt den etniske gruppe karenerne.

CTUM arbejder for at respektere udfaldet af parlamentsvalget i november, at regeringen skal være afspejle valget og demokratiet, samt at ændre Myanmars forfatning, så militæret ikke automatisk har 25 procent af pladserne i parlamentet.

Regeringen lægger pres på arbejdsgiverne

Men også arbejdsgiverne er under pres. Myanmars Ministerium for Arbejde, Indvandring og Befolkning har meddelt fabriksejere, at de skal åbne på mandag, og at alle arbejdere, der ikke møder, skal fyres.

CTUM er bekymret for, hvad det vil betyde for den civile ulydighedskampagne og opfordrer til, at den beholder fremdriften og finder på nye metoder til at fortsætte demonstrationerne.

Vi ser nu, at militærstyret både lægger pres på fagbevægelsen og direkte truer arbejdstagerne på deres brød. Demonstranterne viser et fantastisk mod, og det er endnu vigtigere, at Danmark støtter civilsamfundet

Bente Sorgenfrey, næstformand i FH og formand for u-landssekretariatet

Samtidig har politiet ændret taktik, så der er kommet flere mobile enheder, der kan foretage knibtangsmanøvrer på demonstranterne.

Den civile ulydighedskampagne har netop prøvet at gennemføre mange demonstrationer på én gang, blandt andet ved ambassaderne, for at udtynde politiets mandskab. Der er nu tegn på, at soldater i politiuniform er blevet udkommanderet for at imødegå dette.

CTUM arbejder for at respektere udfaldet af parlamentsvalget i november, at regeringen skal være afspejle valget og demokratiet, samt at ændre Myanmars forfatning, så militæret ikke automatisk har 25 procent af pladserne i parlamentet.

Følg med i nyhederne fra Myanmars fagbevægelse her