Militæret kuppede mandag den demokratisk valgte regering i Myanmar. Nobelpristageren – og landets reelle leder de sidste fem år – Aung San Suu Kyi er blevet sat i husarrest sammen med andre ledere fra Suu Kyis parti NLD (National League for Democracy).

Der er foreløbig militær undtagelsestilstand i et år, og hærchefen Min Aung Hlaing begrunder kuppet med, at der var konstateret valgsvindel ved valget i november.

Her trodsede 70 procent af befolkningen COVID 19 for at stemme. NLD fik 346 pladser i parlamentet.

Det er næsten ikke til at bære at tænke på konsekvenserne for Myanmars hårdtarbejdende befolkning, hvis rå magt får lov til at sætte udviklingen i stå, eller måske tilbage

Fagforeningsfolk og tillidsfolk i sikkerhed

Det forlød tidligt mandag morgen, at Myanmar havde afskåret internet og telefonlinjer, men Ulandssekretariatet har været i kontakt med hovedorganisationen CTUM (Confederation of Trade Unions in Myanmar), og foreløbig er fagforeningsledere og tillidsfolk i sikkerhed.

”Jeg fik hul igennem, og foreløbig er alle okay, ingen er arresteret, men de holder øje med situationen. Vores planer er blevet kuldkastet, men vi kan ikke gøre så meget andet lige nu end at håbe på det bedste,” siger Buddhi Ram Acharya, som er Ulandssekretariatets mangeårige programmedarbejder for Myanmar.

Fagbevægelsen har støttet Myanmars fagbevægelse i over 25 år – også da CTUM var forbudt, og lederne var i eksil i nabolandene. Det var et vigtigt skridt i demokratiseringen, da CTUM blev tilladt i 2015.

Siden da har hovedorganisationen arbejdet hårdt for at organisere blandt andet arbejdere i tekstilindustrien og i den uformelle økonomi.

Et vigtigt spor for CTUM har været dialog og forhandling med arbejdsgivere – og senest også trepartslige forhandlinger med regeringen i forbindelse med COVID-19-pandemien for at afbøde virkningen af den økonomiske krise.

Netop COVID 19 har ramt industrien hårdt, og Ulandssekretariatet stod overfor at skulle støtte CTUM i organisering, arbejdsmiljø, overenskomster og sociale tiltag midt i pandemien.

Fagbevægelsen anerkender valget

På den politiske front udsendte CTUM i fredags en anerkendelse af valgresultatet og opfordrede netop til dialog og forhandling for at forbedre den økonomiske udvikling og komme fattigdommen til livs – også i lyset af corona-pandemiens konsekvenser.

CTUM siger, at fagbevægelsen vil arbejde sammen med regeringen om at forsætte demokratiseringen.

”Dialog og forhandling er vejen frem, når social og økonomisk udvikling skal sikres. Det ved vi alt om i Danmark. Det er næsten ikke til at bære at tænke på konsekvenserne for Myanmars hårdtarbejdende befolkning, hvis rå magt får lov til at sætte udviklingen i stå, eller måske tilbage,” siger Bente Sorgenfrey.