Det kan betale sig at få tjekket sin lønseddel. Det konstaterer en ung elektriker, der gik til sin lokalafdeling i Dansk El-Forbund (DEF) Nordjylland for at få et løntjek, skriver fagbladet Elektrikeren.

Det viste sig, at den nyudlærte 22-årige elektriker, Kristoffer Sanslev, gennem hele sin læretid var blevet snydt for en lang række af overenskomstens goder.

Det drejede sig om bl.a. om fritvalg, pension, ferietillæg, betaling for kørsel og befordring og overbetaling for arbejde på 1. maj.

Jeg havde hørt, at det skal fremgå af lønsedlen, hvad man får i pension. Men der stod ikke noget på min lønseddel

Kristoffer Sanslev

Kristoffer fik hos fagforeningen gennemgået sin uddannelsesaftale og lønsedler.

Det viste sig, at beløbet løb op i 127.054,89 kr., som virksomheden nu har efterbetalt. Heraf er lidt under halvdelen manglende pension, som går ind på pensionsopsparingen, mens resten er gået direkte på lønkontoen.

Vildt overrasket

”Jeg havde hørt, at det skal fremgå af lønsedlen, hvad man får i pension. Men der stod ikke noget på min lønseddel. Så jeg tog fat i afdelingen, og det endte med, at vi fik vi tjekket alt igennem.

Jeg havde måske håbet, at jeg skulle have 10.000-15.000 kr. tilbage, så jeg blev vildt overrasket over, at det var SÅ mange penge”, fortæller Kristoffer Sanslev.

Ikke ond vilje

Faglig sekretær i DEF Nordjylland Per Skjervedal: Der er i langt de fleste løntjek-sager, som forbundet støder på, tale om fejl, som ikke skyldes ond vilje fra virksomheden.

”De fleste virksomheder bliver faktisk glade, når vi påpeger fejlene, så de kan blive rettet. Det var ikke tilfældet her, og det er desværre heller ikke lykkedes at få virksomheden til at indgå en overenskomst, fortæller Per Skjervedal.

Han understreger, at selvom der ikke er overenskomst i virksomheden, så skal den stadig aflønne sine lærlinge efter uddannelsesområdets overenskomst. I dette tilfælde Elektrikeroverenskomsten.

Læs mere om løntjek på ok-mærket.dk