Hvis Brexit-forhandlingerne var en spillefilm, er vi nået til det punkt, hvor filmens helt gerne må træde i karakter. For risikoen for, at der ikke nås en aftale mellem EU og Storbritannien bliver større dag for dag. Og tiden mere og mere knap.

Kuldsejler forhandlingerne kan det ende i en katastrofe for Danmark og for Danmarks arbejdsmarked. Der er meget på spil. Derfor opfordrer vi regeringen og EU’s forhandlere til at kæmpe til sidste blodsdråbe. 

Foruden tabte job kan Brexit føre til et ræs mod bunden – på flere fronter. Briterne kan blæse på miljøregulering, og skubbe havmiljøet og fiskebestande ud i en kulsort udvikling. 

Bente Sorgenfrey, næstformand FH og svend-erik andersen, formand Danmarks fiskeriforening

God grund til bekymring

Brexit har kolossal betydning for arbejdsmarkedet i Danmark. Storbritannien er Danmarks fjerde største eksportmarked.

Det vurderes, at omkring 45.000 job afhænger af samhandlen mellem Danmark og Storbritannien. Derfor er der altså god grund til bekymring. Det gælder  også i fiskerisektoren, der kan blive et epicenter for Brexit-katastrofen.

En af de ting, der er på spil i forhandlingerne, er danske fiskeres adgang til britisk farvand. Dansk fiskeri henter en tredjedel af erhvervets omsætning i britisk farvand.

Det vil være et gigantisk tilbageslag, hvis der bliver lukket for danske fiskere. Ikke bare for fiskerne. Men også for de mange mennesker, der er beskæftiget i de erhverv, der afhænger af fiskeriet. På landets havne, på fiskeauktionerne og i hele forarbejdningsindustrien.

Alene i Nordjylland beskæftiger fiskeriet 6.000 mennesker. Brexit har potentialet til at blive en tragedie for jyske kystbyer.

Brexit kan føre til ræs mod bunden

Foruden tabte jobs kan Brexit føre til et ræs mod bunden – på flere fronter. Briterne kan blæse på miljøregulering, og skubbe havmiljøet og fiskebestande ud i en kulsort udvikling. 

På samme måde kan Storbritannien slække på de regler, der i dag beskytter lønmodtagere i hele EU for at forbedre deres konkurrenceevne. Eksempelvis regler for arbejdstid og arbejdsmiljø.

Det kan medvirke til at sætte beslutningstagerne i EU under et enormt pres for at følge trop. Resultatet kan ende med at ødelægge meget af det gode, som EU-samarbejdet har ført med sig. Det vil være en katastrofe.

Det er derfor afgørende, at vi nu får et bevis på, at det ikke er alle helte, der bærer kapper.

For det er virkelig vigtigt, at den her historie ender lykkeligt. Det kræver, at alle i EU bakker op om de forhandlere, der gerne skulle blive heltene i fortællingen om brexit. Derfor opfordrer vi den danske regering til at fortsætte og intensiverer opbakningen.

Af Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening og Bente Sorgenfrey, Næstformand i FH