DI skal have ros for at tilslutte sig målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70% i 2030. Selv tænkte jeg: dejligt, at vi får arbejdsgiverne med i den grønne kamp. Flere af forslagene ligner endda FH’s egne.
Men min glæde blev hurtigt afløst af panderynker, da jeg nærlæste DI’s 150 forslag.
For hvorfor skal grønne forslag for 16 mia. betales med såkaldte arbejdsmarkedsreformer for 22 mia. kr. og offentlige besparelser for 20 mia. kr.?
Det positive, jeg har at sige om finansieringen af deres klimaplan, er, at den viser en umådelig kreativitet. DI mener, at topskattelettelser, stramninger af kontanthjælp, mindre velfærd og mere udenlandsk arbejdskraft er den grønne vej frem til et mere bæredygtigt Danmark. Helt ærligt.
Omkostningerne for et bedre klima SKAL fordeles solidarisk
I Fagbevægelsen mener vi, at der skal være bred folkelig opbakning til at håndtere den grønne omstilling, hvis vi skal nå i mål.
Men omkostningerne for en sundere planet SKAL fordeles solidarisk. Dem med færrest penge, må IKKE betale mest for et grønnere, sundere og mere bæredygtigt Danmark.
Derfor foreslår vi, at fællesskabet investerer i stedet for at skære i skat, velfærd og vilkår. Regeringen går i den rigtige retning med forslag om at øge investeringer i grøn forskning. Men det er ikke nok.
Investeringsfond med milliardmuskler på tværs af politiske farver
Staten bør oprette en investeringsfond med milliardmuskler. Danmarks Investeringsfond. En fond som går ind med tålmodig og risikovillig kapital til dem, som foretager grønne investeringer. Til dem, der investerer i nye løsninger inden for klima, sundhed og forebyggelse. Det er en god måde at skabe løsninger på store samfundsudfordringer og job i et hurtigere tempo.
Faktisk er det så god en idé, at Hollands borgerlige regering har foreslået en investeringsfond på 50 milliarder Euro. Så hvorfor skulle vi ikke gøre det samme på tværs af politiske farver?
Vi har en fantastisk mulighed for at sætte turbo på den grønne omstilling uden at gå på kompromis med velfærden, øge uligheden og piske kontanthjælpsmodtagerne.
Den mulighed skal vi gribe. For det vil være en bæredygtig måde at løse kollektivets udfordringer på.
Det håber jeg, at Dansk Industri indser.
Indlægget er bragt i Information 23.09.19