Regeringen har netop lanceret et grønt udspil til erhvervsskolerne, der peger på, hvordan en mindre del af de kommende investeringer skal bruges.

Udspillet skal understøtte, at erhvervsskolerne og faglærerne kan løfte den vigtige opgave med at uddanne fremtidens faglærte til den grønne omstilling.

Udspillet anerkender vigtigheden i, at erhvervsskoleelever har brug for moderne udstyr og faglærere, som har fingeren på pulsen med de nyeste teknologier og metoder

Nanna højlund

Konkret løftes økonomien i en årrække for erhvervsuddannelserne indenfor udvalgte hovedområder, som blandt andet tæller industri, byggeri og transport samt landbrugsuddannelsen.

”Udspillet anerkender vigtigheden i, at erhvervsskoleelever har brug for moderne udstyr og faglærere, som har fingeren på pulsen med de nyeste teknologier og metoder.

Det er helt essentielt for, at nyudlærte fra erhvervsskolerne er uddannet til at varetage morgendagens produktions- og arbejdsopgaver,” siger Nanna Højlund, der er næstformand i FH.

Udspillet afsætter ca. 300 mio. kr. de næste år til nyt udstyr og kompetenceudvikling. Regeringen foreslår, at pengene udmøntes på skolernes taxametre, så skolerne slipper for at skulle søge og administrere puljer.

Derudover får tre udvalgte erhvervsskoler, som der endnu ikke er sat navn på, titlen som ”klimaerhvervsskoler”, og får målrettede midler til at udvikle og skabe stærke undervisningsmiljøer.

Erhvervsuddannelserne fortjener generelt meget mere anerkendelse og fokus!

Nanna højlund

”Erhvervsuddannelserne har alle en afgørende rolle i den grønne omstilling. Det bliver derfor vigtigt, at alle skoler kan trække på de tre skoler, som nu bliver fyrtårne og får mulighed for at opbygge grønne kompetencer og viden.

En model vi kender fra videnscentrene, hvor lærere og skoler kan trække på ekspertise og udvikle nye undervisningsforløb og materialer,” siger Nanna Højlund.

Danmark er næste år vært for Euro Skills, som er det officielle europamesterskab for unge faglærte. I udspillet vil regeringen derudover gøre 2025 til ”erhvervsuddannelsernes år.

”Erhvervsuddannelserne fortjener generelt meget mere anerkendelse og fokus. Derfor er det godt, at vi sammen kan hylde dem og alle de unge, der tager en erhvervsuddannelse næste år til Euro Skills i Herning,” siger Nanna Højlund.

Du kan finde regeringens udspil ”Flere faglærte til den grønne omstilling” på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside.