Kampen mod social dumping har i lang tid været overladt til den danske fagbevægelse. Opgaven er naturlig for fagbevægelsen, og vi påtager os den gerne. Men vi savner, at staten også påtager sig sin del af ansvaret.

Derfor vil vi gerne sige tak til statsministeren! Med sit indlæg om mindsteløn har han sat social dumping på dagsordenen. Det er yderst tiltrængt. Desværre er Løkkes løsningsmodel som at vande planter med klorin – de ender med at visne.

Det vi har brug for, er at staten tager sin myndighedsopgave alvorligt – ikke mindst i forhold til kontrol af skat og arbejdsmiljø.

Skattefusk på Amagerværket

Lad mig give et eksempel. Der blev afsløret omfattende skattefusk på HOFOR’s prestigebyggeri Amagerværket. Under et kontrolbesøg for nylig fandt Skattestyrelsen 150 ansatte fra fire udenlandske virksomheder, der ikke betalte dansk skat, selvom de burde.

Det er fagforbundet 3F, der i flere omgange har henvendt sig til Skattestyrelsen for at få dem til at undersøge sagen. Det burde være en myndighedsopgave at tage ansvar for den slags.

Social dumping er jo ikke et problem, der går væk af sig selv. Det er en konsekvens af globaliseringen.

Statslig myndighed bør kontrollere

Hvis Lars Løkke mener det alvorligt med bekæmpelsen af social dumping, bør han etablere en myndighed, der er ansvarlig for at kontrollere udenlandske virksomheder.

Indsatsen mod social dumping bør være permanent. I dag oplever vi, at pengene afsættes fra år til år. Det giver ikke mening; ingen regner vel med, at der ikke findes social dumping om et år? Samtidig skal midlerne til indsatsen følge med antallet af udenlandske medarbejdere i Danmark. Ellers er det det samme som at mindske kontrollen.

Stort problem at inddrive økonomiske krav

Et særligt problem handler om at få inddrevet økonomiske krav mod udenlandske virksomheder i deres hjemlande.

En virksomhed er måske idømt en bod i Danmark for overenskomstbrud, men boden skal inddrives i virksomhedens hjemland. Men når virksomhedens medarbejdere ikke er medlem af en fagforening, skal den danske fagforening selv inddrive boden i virksomhedens hjemland.

Og det har vist sig at være uhyre ressourcekrævende og dyrt – og regningen kommer danske fagforeningsmedlemmer til at betale.

Bolden ligger hos politikerne

På den måde kommer fagforeningerne til at bruge deres ressourcer på noget, som ikke vedrører de enkelte medlemmer – men som gavner hele det arbejdsretlige system i Danmark. For hvis udenlandske virksomheder skal respektere de danske regler, skal det også være muligt at inddrive en bod, som et udenlandsk firmaer får.

Derfor bør inddrivelse af krav i andre EU-lande være en myndighedsopgave. Bolden ligger hos politikerne nu.

Læs også: Solesi-sagen – Italiensk sag udfordrer dansk arbejdsret

Indlægget er bragt i Politiken den 18. april.