En ny analyse fra ETUC viser, at lavtlønnede lønmodtagere i flere EU-lande bruger mindst en tredjedel af deres løn på husleje.
Analysen, som blev offentliggjort forud for høringen af EU’s første boligkommissær, Dan Jørgensen, afslører, at huslejen i mange medlemslande er blevet en helt urimelig tung byrde for de, der tjener den lovpligtige mindsteløn.
Dan Jørgensen blev godkendt som kommissær, og således får han ansvaret for at føre den historiske og bæredygtige boligplan videre, som EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen har forpligtet sig til i sine politiske retningslinjer.
Netop denne udfordring lagde Dan Jørgensen da også vægt på under sin høring. Her fortalte han, at der er brug for handling, når det kommer til at håndtere de høje energipriser og den boligkrise, EU står midt i. Han vil arbejde for, at EU bliver fri for russisk gas, og at alle har råd til at bo i anstændige boliger.
Fakta
- I 14 EU-lande bruger arbejdstagere med den lovpligtige mindsteløn over 35 % af deres løn på husleje for en bolig med højst to værelser.
- I tre lande (Holland, Irland og Luxembourg) bruger lavtlønnede arbejdstagere over halvdelen af deres månedsløn på husleje.
- I yderligere otte medlemslande udgør huslejen 40 % eller mere af lavtlønnedes månedsløn.
- Ifølge de nyeste Eurostat-data er huslejen steget med op til 200 % i hele EU.
- Den høje husleje er især problematisk i storbyer, hvor størstedelen af arbejdspladserne er koncentreret.
Dan Jørgensen står pba. disse aktut kritiske tal over for en enorm udfordring, når han skal finde løsninger på den voksende boligkrise i Europa.
Hans arbejde vil blive afgørende for at finde løsninger, der kan sikre, at boligomkostningerne ikke længere udgør en uoverkommelig byrde for Europas lavtlønnede arbejdstagere.
ETUC’s krav til boligkommissæren
Den Europæiske Fagforeningskonfederation (ETUC) har på forhånd i en pressemeddelelse præsenteret en række krav til den nyslåede kommissær i forbindelse med hans nye rolle, herunder:
ETUC krav
- Sikre kvalitetsarbejdspladser og styrke kollektiv forhandling samt hæve mindstelønnen, så den bedre afspejler boligomkostningerne.
- Bekæmpe spekulation og boligopkøb, herunder gennem progressiv beskatning af ejendom og strengere regler for korttidsleje.
- Fremme investeringer i non-profit, offentlige og sociale boligprojekter.
- Styrke krav om minimumsstandarder for kvalitet, sundhed og sikkerhed i boliger samt indføre lejeaftaler, der beskytter lejere mod udnyttelse.
- Planlægge boligudvikling tættere på offentlige servicefaciliteter som transport, sundhed, uddannelse og børnepasning.
Akut boligkrise for millioner af lønmodtagere
ETUC’s generalsekretær Esther Lynch understreger, at millioner af lønmodtagere på lav løn i EU står overfor en økonomisk hård realitet: Den store del af deres løn der går til husleje efterlader dem med lidt eller intet til andre nødvendigheder:
“På trods af at de betaler høje huslejer, der æder en stor del af deres løn, er deres boliger ofte i dårlig stand og udsætter dem og deres familier for sundhedsrisici. Mange bliver tvunget til at bo i usikre forhold eller dele bolig med venner og familie,” siger Lynch til etuc.org og fortsætter:
“Samtidig trækker meget velhavende individer og investeringsfonde ekstreme overskud fra boligmarkedet gennem uetiske praksisser, som bør forbydes.
Udnævnelsen af Europas første kommissær med ansvar for bolig kunne ikke komme snart nok. Arbejdende mennesker forventer nu, at han tager handling, der svarer til omfanget af Europas boligkrise”, slutter Ester Lynch i pressemeddelelse på ETUC.org.