Der var enighed mellem parterne om, at EU’s konkurrencevne skal styrkes og man skal være rustet til konkurrencen med bl.a. Kina og USA.

Hvordan det skal ske var der ikke helt enighed om, men der var anerkendelse fra begge sider af, at det er nødvendigt at både arbejdsgivere og fagbevægelse inddrages i udformningen af strategier og politikker for at løse udfordringerne med bl.a. mangel på kvalificeret arbejdskraft, forskning og produktivitet.

Vi skal under ingen omstændigheder acceptere løndumping eller en konkurrence på dårligt arbejdsmiljø!

Flemming H. grønsund

Beskæftigelseskommissær Schmidt fremsatte et ønske om, at parterne igennem den sociale dialog kan pege på holdbare løsninger.

Kig på den danske model

Flemming Grønsund benyttede i lighed med Pernille Knudsen, vicedirektør i DA, lejligheden til at fremhæve den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor der er en stærk tradition for, at parterne sætter sig sammen og finder løsninger, der både gavner lønmodtagere og arbejdsgivere og dermed samfundet som helhed.

Flemming Grønsund opfordrede til, at disse erfaringer også anvendes på europæisk niveau.

For selvom den tidligere italienske vicepræsident Mario Draghi peger på mange af de samme løsninger, som fagbevægelsen har ønsket i årevis – fx videreuddannelse og flere faglærte, så er der ikke tilstrækkeligt fokus på den vigtige rolle parterne kan spille.

Det er vigtigt at understrege, at vi ikke skal konkurrere med lande som USA og Kina ved at efterligne deres socialpolitik eller arbejdsmarkedspolitik!

Flemming grønsund

Flemming Grønsund slog fast, at det ikke er acceptabelt, at konkurrenceevnen fremmes på bekostning af et godt og sundt arbejdsmiljø. “Det er vigtigt at understrege, at vi ikke skal konkurrere med lande som USA og Kina ved at efterligne deres socialpolitik eller arbejdsmarkedspolitik. Vi skal sikre, at det nødvendige fokus på konkurrenceevne ikke sker på bekostning af lønmodtagernes sundhed og sikkerhed eller deres faglige rettigheder.

Og lad mig slå helt tydeligt fast, at vi under ingen omstændigheder vil acceptere løndumping eller en konkurrence på dårligt arbejdsmiljø”, sagde Flemming Grønsund fra talerstolen til Kommissionen.

Et budskab der også blev fremført af ETUC’s generalsekretær Esther Lynch, der sagde ”vores virksomheder er værd at beskytte – det er vores arbejdstagere også”.

Fra arbejdsgiverside var der meget fokus på behovet for regelforenkling og administrative byrder. Hertil sagde Flemming Grønsund, at den dagsorden meget nemt kan føre til deregulering og svækkelse af beskyttelsesniveauer.

Vejen frem er, at parterne sætter sig sammen og tager ansvar og peger på måder hvorpå det europæiske arbejdsmarked kan være godt rustet til fremtidens udfordringer. Vilje til omstilling kræver, at der er en sund og tryg arbejdsstyrke, der ikke skal konkurrere på dårlige lønninger og skadeligt arbejdsmiljø.

Pagt for social dialog

I sin afsluttende bemærkninger understregede Ursula von der Leyen, at konkurrencen med USA og Kina ikke skal vindes gennem besparelser – og EU skal fortsat være et sted, hvor man kan få en anstændig løn for sit arbejde og føle sig sikker på at blive taget hånd om, hvis det er nødvendigt.

I slutningen af mødet kvitterede Flemming Grønsund for Nicolas Schmidts store indsats for de europæiske arbejdstagere.

Arbejdsmarkedets parter på europæisk plan tager i disse dage hul på forhandlinger om en ”Pagt for Social Dialog”, der skal udstikke retningslinjer for parternes samarbejde i de kommende år.